Orbán Viktor: Egész Európának példaértékű Szerbia kisebbségvédelmi modellje

2018. március 26., 19:31

Szerző:

Egész Európa számára példaértékű lehet az a kisebbségvédelmi modell, amelyet Szerbia megvalósított - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Szabadkán.

A kormányfő Alekszandar Vucsics szerb elnökkel felavatta a felújított szabadkai zsinagógát, majd megbeszélésüket követően közös sajtónyilatkozatot tettek. Orbán Viktor hangsúlyozta, Szerbiának sikerült összehangolnia a saját nemzeti büszkeségét, a területi integritása melletti elkötelezettséget és kisebbségeknek biztosított autonómiával, miközben biztosította és bátorította is intézményeik működését. A miniszterelnök kiemelte, Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak olyan eddig kihasználatlan potenciálként kell tekintenie Szerbiára, amely újabb energiákkal gyarapíthatja az EU összerejét. Szerinte Szerbia mindig számíthat Magyarországra, ha az uniós csatlakozásról van szó. Uniós tagállamként Magyarország tudja, hogy az EU-nak szüksége van Szerbiára, és az ország nem probléma, hanem nagyszerű lehetőség – mondta. Hozzáfűzte, ambiciózus népekkel kell bővíteni az uniós népek sorát, az EU-nak terjeszkedni, növekedni és erősödni kell, a Nyugat-Balkánon aktívabbnak és sikeresnek kell lennie, és Szerbia fontos ebből a szempontból, valamint nagy érték az EU számára. Orbán Viktor szerint az egész világ meggyőződhetett, arról, hogy Szerbiának olyan vezetése van, amely képes stabilitást nyújtani, és ez nagy érték. Emellett a gazdasági állapotok tekintetében a fejlődés útja is megnyílt Szerbia előtt, a gazdasági adatok ezt mutatják – vélekedett.

A kormányfő a szabadkai zsinagóga korábbi felavatására utalva azt mondta, mindig felemelő, ha önérdek nélkül tehetünk valamit, és erre bizonyíték a zsinagóga megnyitása. A szerb és a magyar népnek is "nagy szíve van", és ez az esemény a kultúrához való viszonyukról is sokat mond – fogalmazott. Úgy látja, vannak nehéz idők, van válságkezelés, de közben nem szabad elfeledkezni arról, hogy mindkét nép kultúrnemzet, és az elődeik által létrehozott értékeket meg kell őrizniük, mert ezek a nemzeti önbecsülésük részei.

Orbán Viktor végül üdvözölte Szerbia fejlődését, és azt mondta: saját érdekünk is Szerbia sikere, mert a sikeres, jól menő Szerbia felértékeli Magyarországot is. Olyan szomszédokra van szükségünk, amelyekben van erő, dinamika, gazdasági teljesítmény - mutatott rá. Hozzátette, Magyarország hálás az együttműködésért Szerbiának.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.