Aggódnak az EP-képviselők – választási csalástól féltik Magyarországot

62 képviselő írt levelet.

2022. január 19., 08:50

Szerző:

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, azt kéri, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót az április 3-i magyarországi parlamenti választásra – áll a Népszavához eljutatott levélben, amiben 62 európai parlamenti képviselő fejezte ki aggodalmát. 

A Népszavához eljuttatott levélben a politikusok aggodalmukat fejezték ki, miszerint a választások „nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fognak lezajlani.

„A választási megfigyelők már eddig is jelentős aggályokat fogalmaztak meg a 2018-as magyarországi választások tiszta lebonyolításával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök azóta is következetesen támadja a demokráciát hazájában. Független megfigyelőkre van szükségünk, hogy tudjuk, mi történik Magyarországon idén tavasszal. A választási manipulációk masszívan károsítanák az európai demokráciát. Az Európai Unió csak akkor demokratikus, ha a demokrácia minden tagállamban működik”

– nyilatkozta az egyik aláíró, a német zöldpárti Daniel Freund.

„Mindezek fényében úgy gondoljuk, kulcsfontosságú, hogy a magyar választási folyamat valamennyi jelentős aspektusát nyomon kövessék: a jogalkotási keretet, a jelölt- és választói regisztrációt, a kampányt, a média szerepét (beleértve az átfogó médiafigyelést), a választási adminisztrációt, a választási viták rendezését, a nők és a nemzeti kisebbségek részvételét, valamint a szavazás, a számlálás és az adatok összesítésének folyamatát a választás napján, továbbá a választást követő panaszok és fellebbezések ellenőrzését egy teljes körű választási megfigyelő misszió segítségével”

– áll a levélben, amelyet 19 tagállamot és öt EP-frakciót képviselő politikusok rtak alá, köztük a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői.

A levélírói között nincsenek a szélsőjobb és az euroszkeptikus frakcióhoz tartozó politikusok.

(Kiemelt kép illusztráció.: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Tegnap 19:44

Fico egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában árulta el, mire lehet  számítani tőle. 

Tegnap 19:00

Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Tegnap 18:32

Ötvennégy éves korában elhunyt Varga Veronika francia-magyar színésznő – tudatta családja vasárnap.

Tegnap 18:27

Érvénybe lépett vasárnap a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó új megállapodás, amely a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll egyes előírásait enyhíti.