Orbán Balázs: rá fogok ijeszteni ellenfeleinkre az Európai Unióban

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint meg kell menteniük Európát. 

2022. november 8., 18:36

Szerző:

„Rá fogok ijeszteni ellenfeleinkre az Unióban. Nagyon-nagyon sokáig együtt kell majd élniük velünk. Mert úgy gondoljuk, hogy feladatunk van: meg kell mentenünk Európát. Európát Közép-Európa mentheti meg. Mi, közép-európaiak vagyunk azok, akik tiszteletben tartjuk az EU eredeti értékeit: a családot, a vallást és a szuverenitást. Készek vagyunk együtt élni azokkal, akik másként gondolkodnak, a probléma az, hogy el akarnak pusztítani minket, hegemóniát akarnak, és csak egy nézetet. Mi egyensúlyt akarunk. Nem szándékozunk kilépni az Unióból” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója  a Rzeczpospolita elnevezésű lengyel lapnak.

Orbán Balázs az interjúban a kormány orosz-ukrán háborúval kapcsolatos állásfoglalását részletezte, valamint Magyarország és az Európai Unió viszonyáról is beszélt. „Ha mindenki, aki a béke pártján áll, Putyin pártján állónak minősül, akkor elveszítjük a racionális vita esélyét. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanazon az oldalon áll, ahol Ferenc pápa, Henry Kissinger, Jürgen Habermas a volt német kancellár vagy a volt osztrák kancellár. Nem lehet azt mondani, hogy ezek az emberek Oroszország érdekeit szolgálják” – fogalmazott az interjúban Orbán Viktor politikai igazgatója. Orbán Balázs úgy véli, hogy az orosz-ukrán háború eszkalációjának veszélye akkora, hogy azonnali béketárgyalásokra van szükség, annak ellenére, hogy Ukrajna egyre nagyobb sikereket ér el a harci cselekmények során. 

Orbán Balázs szerint érthető a lengyelek álláspontja, miszerint az ukrán erők Európa más államait is védik az orosz agresszióval szemben. „Minket, magyarokat is megszállva tartottak az oroszok. Megértjük, ha valaki Oroszországot fenyegetésként mutatja be. Önök, lengyelek azonban először azt mondják, hogy Oroszország túl gyenge ahhoz, hogy megszállja Ukrajna egész területét, egy pillanattal később pedig azt, hogy Oroszország fenyegetést jelent egész Európára nézve. Ez a két állítás nem lehet egyszerre igaz” – tette hozzá. (via Mandiner)

(Kiemelt kép: Orbán Balázs interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. december 28-án. Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)