Online lehet majd ingyenes gyorstesztet rendelni

A Biden-kormány olyan gyorsteszteket vásárolt, amelyeket ingyen rendelhetnek majd meg az amerikaiak.

2021. december 21., 21:33

Szerző:

A Biden-kormányzat ezen a héten szövetségi koronavírus tesztelőhelyeket nyit New Yorkban, valamint januártól 500 millió otthoni gyorstesztet vásárol, amelyeket az amerikaiak ingyenesen rendelhetnek meg online – írja a Reuters.

Joe Biden amerikai elnök a kormány egyik tisztviselője szerint az elkövetkező időkben várhatóan sokkal erőteljesebb, súlyosabb hangot fog megütni az oltatlan amerikai felnőttek egynegyedét érintő kockázatokkal kapcsolatban. Továbbá a kormány újabb intézkedéseket vezet be az omikron fényében. 

Az intézkedései között szerepel például mintegy 1000 katonai egészségügyi dolgozó aktiválása a kórházak támogatására, amelyeket egyes területeken már most is túlterhelnek a koronavírussal fertőződött betegek.

„Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy aki nem oltott, az nagy kockázatnak van kitéve a megbetegedés szempontjából. Ez a változat erősen fertőző és az oltatlanok nyolcszor nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, tizennégyszer nagyobb eséllyel halnak meg a fertőzésben”

 – mondta a tisztviselő.

Az új szövetségi intézkedések szombaton, karácsony előtt még nem lesznek teljes mértékben érvényben, így sok amerikai az ünnepi összejövetelek és utazások előtt még rendelkezésre álló tesztek után kutat. New Yorkban, Washingtonban és más amerikai városokban hosszú sorok kígyóztak covidtesztekért, mivel az emberek az ünnepek előtt igyekeztek kideríteni, hogy veszélyt jelentenek-e szeretteikre nézve.

A legfrissebb amerikai adatok szerint az omikron most az összes új megbetegedés 73%-át teszi ki, szemben a hónap eleji kevesebb mint 1%-kal.

A fertőzések gyors terjedése ismét felborítja az életet országszerte és a Broadway-előadásoktól a profi sportokig mindenféle eseményt lemondanak a szupermutáns terjedésének következtében.

(Kiemelt kép: Joe Biden kérdésekre válaszolt a Fehér Ház ebédlőjében 2021. december 21-én. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP)