VIDEÓ – Öngyilkos ukrán drón borított lángba egy oroszországi olajfinomítót

Csak úgy átrepült az oroszok által ellenőrzött területek felett két – vélhetően ukrán – drón és 10 kilométerre a határtól,majd az egyikük becsapódás után lángba borította Dél-Oroszország legnagyobb olajfinomítóját. 

2022. június 22., 13:00

Szerző:

Öngyilkos drón csapódott be az oroszországi Rosztov megyében található Novosaktinszk mellett működő olajfinomítóba – írja a Portfolio. A támadás mintegy 160 kilométerre a frontvonal mögött történt, ha az ukránok követték el – és a felvételen látszólag egy ukrán drón van –, a robotrepülőt gyakorlatilag észrevétlenül átröptették az oroszok által megszállt Donec és Luhanszk megyék fölött, hogy aztán az Oroszország területén csapódjon be.

A Rosztov megyében található Novosaktinszk mellett készült videón az látszik, hogy egy drón repül át az égen, majd becsapódik a térségben működő olajfinomítóba. 

A lap szerint egy UkrSpecSystems PD-2-es drón látható a felvételen, ez egy viszonylag modern, 2020-ban bemutatott dróntípus, amely viszonylag limitált számban áll az ukrán fegyveres erők rendelkezésére, rajtuk kívül senki nem használja. Bár alapvetően felderítésre tervezték a drónt, felszerelhető robbanóeszközökkel is. 

A létesítmény tíz kilométerre található a csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság által ellenőrzött ukrán határtól, az ukrán csapatok legközelebb is mintegy 160 kilométerre állomásoznak Novosaktinszktól; ahhoz, hogy ezt a támadást kivitelezni tudják, teljes Luhanszk vagy Doneck megyén át kellett repülniük.

Az orosz légvédelem annak ellenére sem észlelte és lőtte le a drónt, hogy az az orosz-ukrán háború legforróbb konfliktuszónái felett repült át.

Orosz források most azt találgatják, hogy lehet, hogy a drónt beszivárgó ügynökök Oroszország területéről indították útnak. Bármelyik teória az igaz, mindkettő cudar képet fest az orosz biztonsági erők képességeiről.

Ez talán az ötödik alkalom, hogy Ukrajna Oroszország területére támadt, de az ukrán kormány még egy ilyen támadást sem ismert el. Korábban Tocskákkal, tüzérséggel és helikopterekkel lőttek civil és katonai célpontokat Rosztov és Belgorod megyékben.

Tűz ütött ki szerdán a Rosztov megyei Novosahtyinszk olajfinomítójában, a hivatalos forrásra hivatkozó TASZSZ állami hírügynökség szerint az incidenst ukrán drón becsapódása okozta – ezt már az MTI írja az esetről. 

A TASZSZ értesülése szerint a finomítót két – pilóta nélküli – repülőszerkezet közelítette meg, az egyikük a létesítménynek vágódott, a másik elrepült. 

A tüzet a létesítményben, amelyet a Kommerszant című lap hírportálja Dél-Oroszország legnagyobb finomítójának nevezett, eloltották. 

(Kiemelt képünk: Drón csapódik egy oroszországi olajfinomítóba. Képernyőfelvétel. Forrás: Twitter)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.