Az omikront kapta el Dél-Afrika elnöke

 A 69 éves elnök a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapta.

2021. december 13., 06:38

Szerző:

Pozitív lett vasárnap Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök koronavírus-tesztje - jelentette be az elnöki hivatal, hozzátéve, hogy Ramaphosa karanténba vonul, teendőit pedig egy hétre David Mabuza alelnök veszi át.

Az MTI tájékoztatás szerint Ramaphosa Fokvárosban (Cape Town) tett látogatásán lett rosszul, de tünetei enyhék. A 69 éves elnök a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapta.

A hét második felében Dél-Afrikában mintegy napi 20 ezer új fertőzést regisztráltak, az új esetekért a vírus novemberben, éppen itt kimutatott változata, az omikron nevű variáns a felelős. Dél-afrikai kutatók mindazonáltal azt közölték, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a mutáció súlyosabb lefolyású betegséget okozna.

(Kiemelt képünk: Fokváros, 2021. február 17. Cyril Ramaphosa dél-afrikai köztársasági elnököt (b) beoltják a Johnson & Johnson amerikai multinacionális vállalat leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica által fejlesztett koronavírus elleni vakcinával Fokvárosban 2021. február 17-én. A dél-afrikai gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyta az oltóanyagánakot, amellyel először az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Gianluigi Guercia)