100 ezer eurót nyerhet, aki beoltatja magát Szlovákiában

Tíz millió eurót szán a kormány a győztesek kifizetésére, de így is sok az aggály.

2021. augusztus 2., 10:39

Szerző:

Szlovákiában útjára indították vasárnap azt a lottójátékot, amely az oltási hajlandóság növelését hivatott szolgálni a parlament júliusi jóváhagyásával. Az országban állandó lakhellyel rendelkező, koronavírus ellen már teljesen beoltott állampolgárok vasárnap estétől kezdhettek regisztrálni a szerencsejátékra, amelynek első számhúzására augusztus 15-én kerül majd sor – tájékoztatott az MTI.

A legmagasabb nyeremény 100 ezer euró (36,5 millió forint) lesz, összesen pedig mintegy 10 millió eurót (3,65 milliárd forint) szán a kormány a nyeremények kifizetésére. A Pravda című szlovák lap szerint a játék szabályzatán többen is felháborodtak, mivel kiderült, a főnyereményt csak az viheti el, aki élő televíziós adásban válaszol a műsorvezető egy kérdésére. A szervezők ezzel akarják fenntartani a közönség érdeklődését a játék októberi lezárultáig.

Igor Matovic pénzügyminiszter, volt kormányfő a bejelentés után elárulta, lelkes híve volt a játéknak, és nagyrészt az ő erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a parlament végül jóváhagyta a javaslatot.

„Helyénvaló dolog az ingadozó embereket ösztönözni. Ráadásul a közfinanszírozás szempontjából is nagyon jó befektetés”

– mondta Matovic, hozzátéve, hogy az effajta oltásra ösztönzés költsége töredékrészét teszi ki a súlyos koronavírusos esetek kórházi kezeléséhez szükséges forrásoknak.

Szakértők és közgazdászok ezzel együtt is kételkednek abban, hogy a lottó hatására valóban több szlovák veszi-e majd föl az oltást. Az Our World in Data elnevezésű adatközlő portál szerint Szlovákiában eddig kétmillió ember lett teljesen beoltva koronavírus ellen. Ez a szám a teljes lakosság 36 százalékának felel meg, miközben a szomszédos Csehországban már elérte a 45 százalékot a teljesen beoltottak aránya.

(Kiemelt kép: Egy férfit beoltanak az orosz fejlesztésű Sputnik V koronavírus elleni vakcinájával egy oltóponton a szlovákiai Bardejovban, 2021. június 13-án. Fotó: Oliver Ondras / Sputnik/AFP)