Az ország éléskamráját sújtja az évtizedek óta nem látott aszály

Az olasz kormány katasztrófa sújtotta területté nyilvánított öt tartományt. 

2022. július 5., 07:40

Szerző:

A hétfőn este életbe léptetett rendkívüli segélycsomag, amely több mint 36 millió euróval segíti a rendkívüli szárazság sújtotta térségeket, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto és Piemont tartományokra vonatkozik – írja a hvg.hu az olasz miniszterelnöki hivatal közlése alapján.

Mindegyik régió az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A térséget az év eleje óta rendkívüli szárazság sújtja, szinte teljesen elmaradt a csapadék.

A rendkívüli kormányülésen csaknem 11 millió euró támogatásról határoztak Emilia Romagna számára, 9 milliót kap Lombardia, több mint 7 millióban részesül Piemont, majdnem 5 milliót kap Veneto, több mint 4 millióval segítik Friuli Venezia Giuliát. A csomag részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra, a tervek között szerepel egy vízügyi kormánybiztos kinevezése, valamint helyi vízkorlátozások bevezetése is.

A Coldiretti termelői szövetség emlékeztetett, hogy az aszály sújtotta térség az ország éleskamrájának számít. Nagyjából 270 ezer agrárvállalkozás működését nehezíti a több mint fél éve tartó csapadékhiány. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje hetven év óta nem volt ennyire alacsony.

(Kiemelt kép: a Pó kiszáradt medre Sermide-nél, Mantua tartomány, Olaszország, 2022. június 28-án. Andrea Carrubba/AFP)