Az olaszok mégsem kérnek az eutanáziából

Olaszországban 1974 óta tizenhét alkalommal tartottak olyan népszavazást, amely jogszabályokat törölt el.

2022. február 16., 16:19

Szerző:

Az élet védelmére hivatkozva nem engedélyezte az eutanázia bevezetését kezdeményező referendumot a legfelsőbb bírói testület, amely elfogadta a jobboldali Liga szorgalmazta referendumot az igazságügyi reformról szerdán, írja az MTI.

Matteo Salvini, a Liga vezetője a közösségi oldalán győzelemnek nevezte az alkotmánybíróság döntését, amely igent mondott a Liga kezdeményezte, az igazságügyi reformról szóló népszavazás megtartására. „Visszaadtuk az olaszoknak a szót” – hangoztatta Matteo Salvini. A jobboldali párt tavaly nyártól több mint négymillió aláírást gyűjtött össze az igazságügyi rendszer reformját érintő referendum érdekében.

A népszavazást valószínűleg tavasszal tartják meg. A Liga el akarja töröltetni azt a 2012-es törvényt, amely kizárta a politikai életből és megválaszthatatlanná tette a jogerősen több mint két évre elítélt volt parlamenti képviselőket vagy volt kormánytagokat. A párt a bírói és ügyészi hatáskör szigorú szétválasztását sürgeti, az ügyészi tanács reformját, valamint az előzetes őrizetbe vétel alkalmazásának eltörlését, arra az esetre, ha a gyanúsított esetében nem áll fenn a szökés veszélye.

A Liga kezdeményezte referendum kérdései az olaszok számára érzékeny témákat érintenek, mivel a Censis közvéleménykutató legutolsó felmérése szerint a lakosság majdnem hatvan százalékának kevés a bizalma az igazságügyben. A Liga ez alkalommal a politikai színtér túloldalán elhelyezkedő Radikális Párttal együttműködésben kezdeményezte a népszavazást. Elemzők szerint Matteo Salvini győzelme egyértelmű, mivel népszerű kérdésben szólítja meg a szavazókat, miközben a kormány még nem tudta tető alá hozni a régóta ígért igazságügyi reformot.

Az alkotmánybíróság további referendum-kezdeményezéseket vizsgált meg: elutasította az eutanázia bevezetésére vonatkozót, melyet a Radikális Párt szorgalmazott 1,4 millió aláírás összegyűjtésével. A legfelsőbb bírói testület alkotmányellenesnek ítélte meg, mivel „nem lett volna biztosított az élet alkotmányosan előírt minimális védelme, főleg a gyenge és sérülékeny személyek esetében”.

A bíróságnak még más kérdésekben is döntenie kell, többek között a kannabisz-termesztés liberalizálásáról. A hatályos törvények két és négy év közötti börtönnel büntetik a könnyűdrog termesztését személyes célból is, a népszavazás kezdeményezői ezt akarják módosíttatni. Olaszországban 1974 óta tizenhét alkalommal tartottak olyan népszavazást, amely jogszabályokat törölt el, például a válás bevezetéséről vagy a pártok közfinanszírozásáról. Az ilyen típusú referendumok érvényességéhez a szavazásra jogosultak ötven plusz egy százalékos részvétele szükséges.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)