Októbertől nem vonatozhat Pakisztánban, aki nincs beoltva

2021. augusztus 10., 14:07

Szerző:

Október 1-jétől nem utazhatnak vonaton azok, akiket addig nem oltanak be az új típusú koronavírus ellen – közölték a pakisztáni hatóságok, írja az MTI. Az országban már elkezdődött a járvány újabb hulláma, viszont az oltási hajlandóság nem ideális. Iszlámábád a vakcina felvételére akarja sarkallni az állampolgárokat az intézkedéssel.

A földi tömegközlekedésből a vasút veszi ki a legnagyobb részt: felmérések szerint 40 millió ember utazik vonaton a 225 millió lakosú országban. A belföldi légi közlekedésben már augusztus 1-jétől bevezették ezt az korlátozást. Arról nem ír a német dpa hírügynökség, hogy az autóbuszos utazásra mi vonatkozik majd.

Az oltás tömeges elutasításának több oka van Pakisztánban. Az egyik, hogy a közösségi médiában számos poszt jelenik meg a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméletekről – írta a dpa. A Gallup intézet még januári felmérése szerint a válaszolók 49 százaléka elutasította a koronavírus elleni oltást, mert úgy gondolta, hogy eltúlzott a fertőzésveszély. A helyzet azóta sokat változott, s egy közelmúltbeli felmérés szerint már 66 százalék lenne hajlandó beoltatni magát. Eddig több mint 37 millióan kapták meg mindkét vakcinát, a terv az, hogy az év végéig 80 millió embert oltanak be.

(Kiemelt kép: Utasok ülnek egy Rawalpindibe induló vonaton Pakisztánban, 2020. május 20-án. Fotó: Arif Ali / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.