Odesszán álltak bosszút az oroszok

A hírek szerint az ukrán légvédelem lelőtte az összes rakétát, de a lehulló alkatrészek megrongálták az Odesszai kikötőt és a közelben lévő házak is megsérültek.

2023. július 19., 10:56

Szerző:

Néhány órával azután, hogy Oroszország kilépett az ukrán gabonát a nemzetközi piacokra juttató gabonaszállítási egyezményből, hat orosz Kalibr cirkálórakéta vette célba be az ukránok egyik fő exportkikötőjét, a fekete-tengeri Odesszában.

Az ukránok azt közölték, hogy légi erejük lelőtte az összes rakétát, de azok darabjai és a robbanások megrongálták az Odesszai kikötőt és a közelben fekvő otthonok egy részét. Oroszország – amely sérelmezi, hogy saját mezőgazdasági terményeit és műtrágyáját, egy párhuzamos egyezmény dacára – nem tudta szabadon exportálni, most elég világosan figyelmeztette az ukránokat: „kockázatos lehet a fekete-tengeri kikötőkből gabonát szállítaniuk az orosz biztonsági garanciák hiányában” – írja az infostart.

Odesszán kívül Ukrajna Csernomorszk és Juzsnij kikötőkből is exportál gabonát. Az útvonalak az ukrán gazdáknak és a gabonájuktól függő, fejlődő, főleg afrikai országoknak is létfontosságúak. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az alkuból való kilépés azt jelenti, hogy „megszűnnek a hajózási biztonságát garantáló biztosítékok, a tengeri humanitárius korridor és újra feláll az ideiglenesen veszélyes övezet a Fekete-tenger északnyugati részén”.Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő kedden úgy fogalmazott: „közel van egy harci övezethez, a megfelelő biztonsági garanciák hiányában bizonyos fajta kockázatok állnak fenn”. Majd azt vetette fel, hogy Törökország garantálhatná a szállítmányok biztonságát.

(Kiemelt képünk: Az Odesszai Városi Tanács Telegram csatornája által 2022. július 24-én közzétett kézi felvételen ukrán tűzoltók oltják a tüzet, miután rakéták csapódtak be a kikötőbe 2022. július 23-án. Fotó: STR / Odessza Városi Tanács Telegram-csatorna / AFP)