Nyártól nagy változás jön Horvátországban

Lassan indul az átállás az új fizetőeszközre.

2022. január 17., 08:06

Szerző:

Már idén nyáron euróban is feltüntetik az árakat Horvátországban – közölte az N1. Mint írják, júniusra várható az Európai Unió végleges döntése az euróövezeti csatlakozásról, a balkáni államnak a tervek szerint jövő év elején kellene átállnia az új fizetőeszközre. A portál hozzáteszi, a boltokban, éttermekben és a különböző webshopokon már idén nyáron fel kell tüntetni az árakat euróban is.

A tervek szerint Horvátország 2023-ban vezeti be fizetőeszközként az eurót, de egyelőre kérdéses, hogy hogyan fog kinézni az átállás. A Horvát Nemzeti Bank (HNB) igazgatója, Tihomir Mavricsek a közelmúltban azt mondta a HRT-nek, a cél az euró 2023. január 1-jei bevezetése, de ebben az EU hozza meg a végső döntést.

(Kiemelt kép: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas/AFP)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

2022. június 27., 15:48

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.