Norvégia is küld Leopardokat Ukrajnának

Azt egyelőre nem tudni, hogy Norvégia 36 darab Leopardjából mennyit adnak át az ukrán hadseregnek.

2023. január 25., 20:44

Szerző:

Norvégia is küld Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának – jelentette be szerdán Björn Arild Gram norvég védelmi miniszter az NRK helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Mint mondta, Norvégia támogatja, hogy Ukrajnának harckocsikat küldjenek a nyugati országok, s hozzá is fog ehhez járulni. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy mindezt partnereik és szövetségeseik széles körű együttműködésének keretében teszik.

A tárcavezető nem árulta el, hogy a skandináv ország 36 darab Leopardjából mennyit adnak át az ukrán hadseregnek, de azt pontosította, hogy a Leopard 2 A4 típusról van szó.

Nem sokkal korábban a német kormány bejelentette, hogy 14 Leopard 2 típusú harckocsit fog szállítani Ukrajnának. A segítség újabb részeként Németország emellett összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét.

(Kiemelt kép: egy norvég Leopard 2-es harckocsi egy nemzetközi hadgyakorlaton, 2022. március 24-én. Fotó: Photographie Frederic Petry / Hans Lucas. Fotó: Frederic Petry / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP)

21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).