Norvégia befogadja az ukrán menekülteket Moldovából

Moldova segítséget kért, Norvégia nem habozott megadni azt. 

2022. március 17., 19:59

Szerző:

Norvégia 2500 ukrán menekültet fogad be Moldovából – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Jonas Gahr Störe, a skandináv ország miniszterelnöke. Störe szerint egészségügyi ellátásra szoruló további 550 menekültet és családtagjaikat, további 2200 embert is befogadnak.

„Moldova segítséget kért... Norvégia pedig segíteni fog. Ezenfelül be akarjuk fogadni e szörnyű háború legkiszolgáltatottabb menekültjeit is”

– tette hozzá. A norvég hatóságok szerint az észak-európai ország az idén harmincezer ukrán menekültet lesz képes fogadni.

A román G4Media.ro hírportál csütörtökön Dumitru Udreának, a chisinaui kormány főtitkárának egyik rádióinterjúját idézve arról számolt be, hogy Moldova nem képes már több, a háború elől menekülő ukrán állampolgárt befogadni és ellátni, miután a 2,6 millió lakosú országban napok óta több mint százezer menekült tartózkodik. Mindez négyszeresen meghaladja Európa egyik legszegényebb országának befogadóképességét.

(Kiemelt képünk: Menekültek tömeges érkezése az ukrán-moldovai palánkai határon, 2022. március 7. A 3 órányira lévő Mykolaiv városából menekültek, amelyet hamarosan orosz csapatok érnek el. Fotó: Sidney Lea Le Bour / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Tegnap 20:27

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt – közölte a pristinai belügyminisztérium.