Nő a munkanélküliség az Egyesült Államokban

Másfél éve nem látott szintre emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma Amerikában.

2023. május 11., 16:55

Szerző:

Az Egyesült Államokban 264 ezerre nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium. Ez 22 ezerrel több mint az előző heti adat, 2021 októbere óta pedig most legmagasabb a mutató. A szakértők kevesebbre, átlagosan 245 ezer új segélykérőre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – hatezerrel emelkedett, most 245 250.

Az április 29-ével záródott héten a tartósan munkanélküliek száma 12 ezerrel nőtt, ez 1 millió 813 főt jelent. Az elemzők 19 ezres növekedést vártak, itt tehát kisebb a növekedés.

Az eredmény azt mutatja, hogy az amerikai munkaerőpiac feszessége enyhülni látszik. A feszes munkaerőpiac arra kényszeríti a munkaadókat, hogy emeljék a béreket, hogy vonzzák és megtarthassák a munkaerőt, ezzel növekedhet az amerikai gazdaságra nehezedő inflációs nyomás.

(Képünk illusztráció. Fotó: Anna Shvets/Pexels)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.