Válságos a nizzai merénylő állapota

2020. október 30., 05:55

Szerző:

A rendőrség szerint a 21 éves Brahim Ausszaui magányos elkövető lehetett. Csütörtökön Avignonban is agyonlőttek egy embert, aki fegyverrel fenyegetőzött.

Lampedusán keresztül érkezett Európába, és az olasz Vöröskereszt papírjaival jutott el Franciaországba október elején a nizzai merénylő, akit jelenleg kórházban ápolnak, az állapota válságos – mondta a francia terrorelhárítási ügyész. Jean-Francois Ricard hozzátette: a 21 éves Brahim Ausszauinál a merényletben használt kés mellett két másik kést is találtak, valamint az iszlám szent könyvét, a Koránt, és két telefont. Vizsgálat indult annak kiderítésére, voltak-e a férfinak bűntársai, a merénylő nem volt a terrorelhárító szolgálatok látókörében.

Az AP hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásokra hivatkozva elmondta, a férfi vélhetően egyedül hajtotta végre tettét. Emmanuel Macron a merényletet követően bejelentette, hogy az Őrszem (Sentinelle) művelet keretében 4000-ról 7000-re emelik a fontos létesítmények, imahelyek, iskolákat védő katonák létszámát a vasárnapi mindenszentek ünnepére tekintettel. Az országban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget is.

Ausszaui csütörtök reggel, vonattal érkezett a városba, és reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a dél-franciaországi város központjában álló bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe.

Ausszaui hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, ezután a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A hatóságok azonosították, de nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot.

Ugyancsak csütörtökön, nem sokkal a nizzai merénylet után a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán, Lyonban pedig őrizetbe vettek egy késsel felfegyverzett afgán férfit, aki szemmel láthatólag támadásra készült. Az incidensekre két héttel Samuel Paty francia történelemtanár meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között. Paty búcsúztatóján Macron kijelentette, Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben.

(MTI)