Az ukránoknak nincs szerencséje a nyugati fegyverekkel

Vannak, akik szerint az ukrán feketepiacon köt ki  a nyugati fegyverek jelentős része.

2022. augusztus 7., 11:08

Szerző:

A NATO által szállított fegyverek és katonai szállítmányok nagy része a lengyel határhoz érkezik, ahol az Egyesült Államok és a szövetségesek átadják őket az ukrán tisztviselőknek. A nyugati erők eddig a pontig látnak rá, hogy mi történik a szállítmányokkal − írja az Index a CBS News nyomán.

„Az összes fegyver átmegy a határon, majd történik valami, és végül a szállítmányok mintegy 30 százaléka éri el a végső célját”

−  mondta Jonas Ohman, a Blue-Yellow litvániai székhelyű szervezet alapítója és vezérigazgatója, amely az Oroszország által támogatott szakadárokkal való konfliktus 2014-es kezdete óta szállít katonai segélyt a frontvonalbeli egységeknek Ukrajnában.

A folyton változó frontvonalak megnehezítették a katonai segélyek célba juttatását. Egyesek szerint a fegyverek az ukrán feketepiacon kötnek ki. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Ukrán katona egy svéd-brit hordozható NLAW páncéltörő irányított rakétavetővel. Fotó: STR / Ukrajna Fegyveres Erői / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.