Nincs megegyezés az újabb uniós szankciókról

Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

2022. május 16., 20:55

Szerző:

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően Josep Borrell közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tanácskozás során a szakminiszterek őszinte megbeszélést folytattak az egyes tagállamok álláspontjáról, Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező gazdasági jellegű nehézségeit. A megbeszélés folytatódik mindazokról a részletekről, melyekkel a tagállamok szembesülhetnek – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(Kiemelt kép: a szerb külügyminiszter, Nikola Selakovic és Josep Borrell, uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő beszél 2022. május 16-án Brüsszelben. Fotó: Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP)