Nincs kompromisszum az orosz szankciókról a magyar oldalról, csak követelések

Orbán a brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt újságíróknak azt mondta, hogy Magyarországnak is garanciákra van szüksége arra, hogy tengeri úton is vásárolhasson olajat, ha az orosz olajszállítmányok nem érkeznek a Drusba-vezetéken keresztül.

2022. május 30., 17:51

Szerző:

Jó megoldás lenne az Európai Unió legújabb javaslata az Oroszország elleni szankciókra, amely a tengeri olajimport tilalmát is magában foglalná, de egyelőre nincs kompromisszum a kérdésben – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn.

Ennek oka, hogy a tervek szerint szankciókat alkalmaznának az EU-ba tartályhajókon keresztül behozott orosz olajra - lehetővé téve a szárazföldi importőrök (Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság) számára, hogy továbbra is csővezetéken keresztül kapják az üzemanyagot, amíg nem találnak más forrást.

„Most kaptam meg a szöveget, és természetesen nincs megállapodás. A probléma az, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyunk”

– mondta el Orbán. Hozzátette, hogy Magyarországnak garanciákra van szüksége arra is, hogy tengeri úton is vásárolhat olajat, ha az orosz olajszállítmányok nem érkeznek a Drzsba-vezetéken keresztül. „Ami számunkra problémát jelent, és amiért ma harcolnunk kell, az az, hogy ha valami történik a vezetéken érkező orosz olajjal... ha nem jön olaj, akkor rendelkeznünk kell a tengeri vásárlás jogával” – mondta Orbán Viktor. Azzal folytatta, hogy „Ez az a garancia, amire szükségünk van”.

(Kiemelt képünk: Alexander De Croo belga miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélgetnek egymással az Európai Unió (EU) csúcstalálkozójának részeként tartott megbeszélés előtt az EU brüsszeli székhelyén 2022. március 25-én.  Fotó: JOHN THYS / AFP)

Richard Questtel, a CNN sztárriporterével beszélte állt Szijjártó Péter, magyar külügyi és külgazdasági miniszter, hogy miért és hogyan csökkent Ukrajna támogatása Európában, külön kiemelve Lengyelország távolodását az ukrán gabonaimport miatt. Szijjártó szerint, Magyarország is lehetne Ukrajna olyan szövetségese, mint Lengyelország korábban, ha Ukrajna tiszteletben tartaná a magyar kisebbség jogait.