Netanjahu bemutatta az új kormányt

A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu csütörtökön az izraeli parlamentben (kneszet) ismertette programját, és bemutatta a kabinet tagjait, miközben az épület közelében tömegek tüntettek a nap folyamán felesküdő új koalíciós kormány ellen.

2022. december 29., 13:34

Szerző:

Netanjahu felvázolta hatodik kormányának három legfőbb irányelvét: Irán nukleáris programjának leállítását, az ország infrastruktúrájának fejlesztését a periférikus területek jobb bekapcsolásával, valamint a belbiztonság és a kormányzás megerősítését. A kormányprogram bemutatását a parlamenten kívül a tüntetők dobolása, trombitálása, megafonos bekiabálása kísérte. 

A több mint harminc miniszter végső névsorát csak az utolsó pillanatban tették közzé. A fontosabb tárcák közül a Likud párt politikusai közül Joáv Galant lett a védelmi, Joáv Kis az oktatási, Jarív Levin az igazságügyi, Nir Barkat a gazdasági, Chajim Katz a turisztikai, Idit Szilman a környezetvédelmi és Slomó Karai a hírközlési miniszter. 

Csak csütörtök délre lett világos, hogy Eli Kohen és Jiszrael Katz – ugyancsak a Likud pártból – felváltva lesznek külügy-, illetve energiaügyi miniszterek, s Kohen kezdi az első két évet a külügyi tárcánál. 

A bel- és egészségügyi minisztériumot a keleti vallásosok Sasz pártjának vezetője, Arije Deri kapta, aki a második két évben a pénzügyek felett fog rendelkezni. 

Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártja két tárcát kapott. 

A pénzügyminiszter, egyúttal a ciszjordániai ügyek minisztere a védelmi minisztériumban Becalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus nevű jobboldali telepespárt jelöltje lesz. A párt még további két tárcát kapott. 

A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt vezetője, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter lesz. Ez a párt is még két tárcát irányíthat.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az izraeli kormány sajtószolgálata által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k) az izraeli-szíriai határon kialakított demilitarizált zónába érkezik a Golán-fennsíkon 2012. november 14-én. Fotó: MTI/EPA/Kobi Gideon)