Népszavazást tartanak a járványügyi korlátozásokról

Svájc népszavazáson dönt az egyes koronavírus-járvány miatti korlátozásokról vasárnap.

2021. november 27., 11:41

Szerző:

A svájci választópolgárok három javaslatról szavazhatnak vasárnap, amelyek közül az egyik különösen vitatott – közölte a svájci le News.

Az első kezdeményezés az ápolók munkakörülményeinek javítását célozza meg. Svájcban probléma, hogy népessége egyre öregebb, és hogy tudják tartani a magas színvonalú ellátást, ezért több szakemberre van szüksége a szakmának. A második, bírói kezdeményezés célja egy új, a szövetségi bírák választási eljárásának bevezetéséről szól. Választás helyett, a kezdeményezéssel sorolással választanák ki az új bírákat. A harmadik, és vitatott kezdeményezés pedig a járványügyi korlátozásokról szól.

A kezdeményezés értelmében Svájc több milliárd svájci frank összegű segélyt szabadítana fel a világjárvány által sújtott munkavállalók és vállalkozások számára. Illetve kötelezővé tenné a védettségi igazolvány használatát nyilvános helyeken, rendezvényeken. A kormány a kezdeményezésüket nagyban támogatja: a svájci parlamentben 169 tag támogatja, 13 nem és további 13 tartózkodott.

(Kiemelt kép: Ezrek tüntettek a svájci parlament előtt a járványügyi korlátozások miatt Bernben. fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)