Nemzetközi tiszai halfesztivál Szegeden

Sok ezer embert látnak vendégül a szegedi nemzetközi tiszai halfesztivál négy napja alatt csütörtöktől vasárnapig, a gasztronómiai seregszemlét már több mint egy évtizede rendezik meg a csongrádi megyeszékhelyen.

2009. szeptember 5., 17:19

A fesztivál harmadik napján, szombaton több mint száznyolcvan amatőr- és mesterszakács, családi- és vállalati csapat, a politika, a közélet és a sport prominens képviselője vállalkozott arra, hogy bemutassa halléfőző tudományát. Az újszegedi Partfürdőn azonban ennél jóval több bográcsban rotyogott a hagyományos szegedi hallé, hiszen volt olyan induló, aki több száz embert látott vendégül. Persze a hallé mellett más is került a vendégek gyomrába: óriási fazekakban készült a túróscsusza, tűz fölött sült a paprikás lisztben megforgatott keszeg és a makói haltepertő.

A vendégek azonban nem csak a házi méretekben fortyogó hallét kóstolhatják meg. A rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított háromezer-ötszáz literes óriásbográcsában készíti el az ételt, más vendéglők pedig a jellegzetes szögedi - és a vendégként szereplő bajai - hallé mellett sült harcsát, süllőt és keszeget kínálnak az ínyenceknek.

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál életre hívója elmondta, a bogrács egyszeri megtöltéséhez húsz mázsa halra és csaknem hat mázsa vöröshagymára van szükség. A séf azt is elárult, nem a most használt hatezer adagos a legnagyobb bográcsa, már elkészült egy ötezer literes darab is, amelyet majd egy Guinness-rekorddal szeretne fölavatni.

A mesterszakács szerint a finom halászlé titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használjuk fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzzük. Ha elkészült alaposan átpasszírozzuk, úgy, hogy csak a csontok maradjanak, így jó sűrű alaplevet kapunk, melybe a beletesszük a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzzük és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítjük.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.