Németországig hosszabítják meg a spanyol-francia zöldhidrogén-folyosót

A H2Med vezeték nem csupán Franciaországba, de Németországba is szállíthat majd a jövőben zöldhidrogént. Így határozott a párizsi, közös német-francia kormányülés vasárnap.

2023. január 22., 19:33

Szerző:

Kiterjesztik Németországig az évtized végére felépülő H2Med nevű vezetéket, amelyen az Ibériai-félszigetről érkezhet zöld hidrogén az európai kontinensre - jelentette be vasárnap este Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján Párizsban.

„Úgy döntöttünk, hogy kiszélesítjük a H2Med-projektet európai finanszírozásoknak köszönhetően, s összekötjük Portugáliát, Spanyolországot és Franciaországot Németországgal, amely partnerünk lesz ebben az infrastrukturális stratégiában a hidrogén területén” - mondta Emmanuel Macron a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német-francia kormányülést követően.

A Spanyolország, Portugália és Franciaország között decemberben létrejött megállapodás szerint az Európai Unió éves szükségleteinek 10 százaléka, mintegy kétmillió tonna zöld hidrogén érkezhet az Ibériai-félszigetről az európai energiapiacra.

(Kiemelt kép: Balról jobbra: António Costa portugál miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök a H2Med zöld hidrogént szállító tengeralatti vezeték-projekt bejelentésekor, a spanyolországi Alicantéban, 2022. szeptember 12-én. Fotó: Ludovic Marin / AFP)