Németország szigorítja a brit utazókra vonatkozó korlátozásokat

Az oltottakra is vonatkoznak a korlátozások.

2021. december 19., 10:04

Szerző:

A német állampolgárok és lakosok továbbra is beutazhatnak az Egyesült Királyságból. Negatív tesztet kell végezniük, és két hétig karanténban kell maradniuk, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva – írja a BBC.

Az intézkedések vasárnap estétől lépnek életbe, és Franciaország már korábban is hasonló korlátozásokat vezetett be, mivel a koronavírus-fertőzések egyre nagyobb számban fordulnak elő Nagy-Britanniában. A Robert-Koch-Institut – egy szövetségi egészségügyi ügynökség – bejelentette az új szabályokat, mivel az Egyesült Királyságot a legmagasabb Covid kockázati szintnek számító, aggodalomra okot adó vírusváltozati területnek minősítette.

Dánia, Franciaország, Norvégia és Libanon is felkerült a magas kockázatú országok listájára, és az ezekből az országokból érkező utazásokat is korlátozni fogják. A lépésre azt követően került sor, hogy szombaton – a napok óta tartó rekordszámú megbetegedést követően – újabb 90 418 napi Covid megbetegedést jelentettek az Egyesült Királyságból.

Tudományos tanácsadók arra figyelmeztettek, hogy Angliában a kórházi felvételek száma további korlátozások nélkül elérheti a napi 3000-et. Bár Németországban az új, megerősített koronavírusos megbetegedések száma alacsonyabb, mint az Egyesült Királyságban – pénteken 50 968 új esetet jelentettek –, a pozitív Covid-tesztet követő halálesetek száma emelkedik. Németország pénteken 437 halálesetet jelentett. Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az omikron-változat várhatóan a világjárvány „masszív ötödik hullámát” indítja el.

Azt mondta, Németországnak fel kell készülnie egy olyan kihívásra, „amelyet ilyen formában még soha nem láttunk”.
Szombaton Lauterbach professzor azt mondta, hogy „minél jobban vissza tudjuk szorítani... annál jobb”.
Franciaország is aggódik az omikron terjedése miatt az Egyesült Királyságban, és az ottani hatóságok szombaton megtiltották a brit turistáknak a két ország közötti utazást.

Az új szabályok értelmében az Egyesült Királyság állampolgárainak „nyomós okra” van szükségük ahhoz, hogy Franciaországba léphessenek, a turisztikai vagy üzleti célú utazások pedig tilosak. A szállítmányozók, a közlekedési dolgozók és a francia állampolgárok mentesülnek. A pénteken Franciaországba utazók rohamos tömege, akik a brit turistákra vonatkozó tilalmat akarták megkerülni, a teherforgalomra is kihatott, ami hosszú teherautó-sorokat eredményezett.

(Kiemelt kép: Sorban állan az emberek a berlini reptéren. fotó: Jörg Carstensen / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.