Németország nem tervezi a lengyel határ lezárását a Fehéroroszországból érkező menekültek megállítására

Még nem kapott választ Varsóból, de elismerőleg szólt Lengyelország „nagyon erős kezdeményezéséről”, amellyel igyekszik megállítani az újonnan érkező menekültek áradatát

2021. október 20., 18:12

Szerző:

Németország nem tervezi a lengyel határ lezárását a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók megállítására, még ha a szomszédos EU-tagországok ellenlépéseket is fontolgatnak – jelentette be a német szövetségi belügyminiszter szerdán. Horst Seehofer újságíróknak megerősítette, hogy Angel Merkel német kancellár ügyvivő kormányának nem áll szándékában ilyen drasztikus lépést tenni, amelyről úgy vélekedett, hogy „jogilag is aggályos” lenne.

A lengyel hivatali partnere, Mariusz Kaminski részére küldött levelében Seehofer a közös járőrözés megerősítését javasolta a német–lengyel határon. A belügyminiszteri levél, amelybe az AFP hírügynökség kedden nyert betekintést, a menekültek megnövekedett számából fakadó problémákkal és a lehetséges válaszokkal foglalkozik.

Seehofer közölte, hogy még nem kapott választ Varsóból, de elismerőleg szólt Lengyelország „nagyon erős kezdeményezéséről”, amellyel igyekszik megállítani az újonnan érkező migránsok áradatát. A határigazgatásért felelős német szövetségi rendőrség befolyásos szakszervezete hétfőn a Lengyelországgal közös határszakasz védelmének megerősítését sürgette a menedékkérők számának meredek emelkedése miatt. A német belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta ez a szám elérte az 5700-at.

Seehofer megismételte azt a korábbi EU-s vádat, hogy a Németországba Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és a fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében.

Seehofer emlékeztetett, hogy Angela Merkel a héten ismét felveti a kérdést az európai uniós vezetők csúcstalálkozóján, de hangsúlyozta, hogy „a probléma megoldásának kulcsa Moszkvában van”, tekintettel a Kreml Minszkre gyakorolt jelentős gazdasági és politikai befolyására. Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de a százezret így is minden évben meghaladta.

(Kiemelt kép: Szarajevó, 2021. szeptember 30. Illegális bevándorlók koronavírus elleni oltásra várakoznak a Szarajevó Blazuj elővárosának egykori laktanyája területén létesített migránsközpontban 2021. szeptember 30-án. Fehim Demir MTI/EPA)