Újra lehet reklámozni az abortuszt Németországban

A Bundestag nagy többséggel elfogadta az abortusz hirdetésére vonatkozó tilalom törlését a büntető törvénykönyvből pénteken.

2022. június 24., 14:20

Szerző:

Eddig tiltották az abortuszok anyagi haszonszerzés céljából történő felajánlását vagy népszerűsítését. Az SPD, a Zöldek és az FDP már korábban megállapodtak ennek a törvénynek a törlésről. A legutóbbi jogalkotási időszakban a bekezdést megreformálták és némileg enyhítették  – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Marco Buschmann (FDP) szövetségi igazságügyi miniszter szerint már esedékes volt ennek az eltörlése. Buschmann kifejtette, hogy manapság, amikor egy nő a lehetséges abortusz nehéz kérdésével foglalkozik, általában az interneten keres információt. Ott viszont „minden troll és minden összeesküvés-elméleti szakember” terjeszthet fals dolgokat a témában – míg a képzett orvosoknak ez eddig tilos volt. „Ez abszurd, időszerűtlen és igazságtalan, ezért véget vetünk ennek az állapotnak.”

A büntető törvénykönyv 219a. szakasza  alapján a németországi rendelők és klinikák nem adhattak részletes tájékoztatást az abortusz különböző módszereiről. Az SPD már az előző ciklusban is törölni akarta a passzust, de a CDU/CSU ellenállása miatt csak átdolgozták. Ezt követően az orvosokat továbbra is elítélték érte.

Buschmann elutasította azokat az aggályokat, amelyek szerint a 219a. bekezdés törlése érintené a meg nem született élet védelmét. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra sem lesz „kommercializáló és bagatellizáló reklám” az abortuszok esetében.

Lisa Paus szövetségi nőügyi miniszter (Zöldek) azt mondta, hogy ez nagy nap az orvosok, de mindenekelőtt az ország összes nője számára. Elmondása szerint a 219a. bekezdés soha nem a reklámozásról szólt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Emberek a "Menet az életért" nevű tüntetésen a Königsplatzon 2022. március 19-én. Fotó: ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)