Nem változik Szlovákia álláspontja az ukrajnai háborúról

Ukrajnát továbbra is támogatni kell a szlovák külügyminiszter szerint.

2023. május 19., 18:47

Szerző:

„Továbbra is segítséget nyújtunk Ukrajnának, igazságos békét akarunk” – jelentette ki Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszter pénteken Prágában, miután találkozott Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel. Szerinte Szlovákia álláspontja az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban az új kormány hivatalba lépésével sem változik.

„Szüntelenül azt hangsúlyozom, hogy a nemzetközi politikában folytatni kell Ukrajna támogatását” – tette hozzá Lipavsky. Mindkét miniszter elmondta, hogy a kétoldalú kapcsolatok témái mellett foglalkoztak a közép-európai együttműködéssel, az orosz-ukrán háború fejleményeivel, az időszerű biztonságpolitikai témákkal és a szándékosan félrevezető információkkal is.

A hét elején kinevezett szlovák szakértői kormány külügyminisztere néhány órás bemutatkozó látogatást tett Prágában. Lipavsky nagyra értékelte, hogy új szlovák kollégájának első külföldi útja Csehországba vezetett. „Kétoldalú kapcsolataink egyediek a világon. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon” – szögezte le a cseh miniszter.

A sajtótájékoztatón megerősítették, hogy a cseh és a szlovák kormányfő, Petr Fiala és Ódor Lajos a jövő héten Pozsonyban, a Globsec biztonságpolitikai konferencia keretében kétoldalú találkozót tart.

(Kiemelt képünkön: Miroslav Wlachovsky és Jan Lipavsky. Fotó: Miroslav Wlachovsky Twittere.)