Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktort mint demokratát – mondta a német szövetségi belügyminiszter

2019. április 20., 16:42

Szerző:

Interjút adott a Neue Zürcher Zeitungnak Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, aki jelenleg Orbán Viktor legmagasabb rangú szövetségese a német politikai életben. A politikust beszélt arról is, hogy korábban, még a bajorországi Keresztényszociális Unió (CSU volt elnökeként és bajor miniszterelnökként többször találkozott Vlagyimir Putyinnal is, amire azzal adott magyarázatot, hogy Bajorország számára egész Kelet-Európa kiemelt jelentőséget visel. Őt állítólag kétszer is barátként fogadták, amikor eljött Orbán Viktorhoz Magyarországra, a kérdésre pedig, hogy Kelet-Európa ügyvédjének tartja-e magát, így válaszolt: 

– Mindenesetre nem kérek bocsánatot a kapcsolatomért Orbán Viktorral. Figyelemre méltónak találom az életrajzát, mint olyasvalakiét, aki akkor harcolt a kommunisták ellen, amikor mi a foteljeinkben ültünk, ráadásul ezt keresztény meggyőződésből tette. Nem vagyok hajlandó megkérdőjelezni Orbán Viktort mint demokratát. Világos, hogy túlzásba esett, amikor kampányt indított az EU ellen, de ez velünk, németországi politikusokkal is megesik néha. Csak mi úgy teszünk, mintha teljességgel hibátlanul járnánk-kelnénk ebben a világban

– fogalmazott Horst Seehofer.

Orbán Viktor Berlinben Orbán Viktor és Horst Seehofer 2018. július 4-én Berlinben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A politikusnak – fűzhetjük hozzá – egyébként a leginkább azért van szüksége Orbán Viktorra, hogy fegyverként használja Angela Merkel kancellár és a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ellen a bevándorláspolitika szigorításáért vívott belharcban. Ennek a jegyében szerdán jelentették be arról a törvényjavaslatról, amely szerint ezután szolgálati titoknak minősül egy-egy kiutasítás tervezett időpontja, és büntetőeljárás indul azok ellen, akik figyelmeztetik a kiutasításra ítélt személyeket. Németországban több kiutasítás fullad kudarcba, mint amennyi sikerül, egyszerűen azért, mert a kiutasításra ítélt személyek tudomást szereznek az intézkedés időpontjáról, és elhagyják a kijelölt lakhelyüket. A másik szigorítás, hogy férőhelyek hiánya miatt átmenetileg büntetés-végrehajtási intézményekben is elhelyezhetnek kiutasítási őrizetbe vett személyeket, felfüggesztve azt az alapelvet, hogy nem lehet fegyházban, börtönben elhelyezni olyan személyeket, akiket nem bűncselekmény, hanem tervezett kiutasítás miatt fosztanak meg a mozgás szabadságától.  Keményebben lépnének fel mindazokkal az elutasított menedékkérőkkel szemben is, akiket úti okmányok hiányában nem lehet hazatoloncolni, és az iratok beszerzésében nem működnek együtt a hatóságokkal. Ezt a magatartást teljes körű munkavállalási tilalommal akarják büntetni, és őrizetbe vétel is lehetséges, hogy biztosítsák az érintett személyek megjelenését a papírok beszerzésére a hazájuk németországi külképviseletén indított eljárásban. Ezen túl visszafogják a menekültek ellátását is. Bár az egyedülálló felnőttek esetében például a szabadon elkölthető készpénzjuttatás értékét ugyan az eddigi havi 135 euróról (44 ezer forint) 150 euróra emelik, az egyéb ellátások értékét 219 euróról 194 euróra csökkentik, a teljes támogatás értéke így 354 euróról 344 euróra csökken. A másik javaslat a Németországban élő valamennyi külföldire vonatkozik, szélesíti a részvétel lehetőségét a nyelvi és társadalomismereti órákból álló, úgynevezett integrációs kurzusokon a menedékkérőknek is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.