Nagy bajban a külhoni magyarok

Új szabályozásról döntöttek az amerikai hatóságok.

2022. január 21., 10:10

Szerző:

Az Egyesült Államok hatóságainak döntése nyomán nem mentesülnek már a vízumkötelezettség alól azok a magyar állampolgárok, akik Magyarország jelenlegi határain kívül születtek – közölte a Krónika.

Az erdélyi magyar napilap szerint az amerikai hatóságok az Elektronikus Beutazási Engedély (ESTA) kiváltását csak azoknak a magyar állampolgároknak teszik már lehetővé, akik Magyarország jelenlegi területén születtek.  Információik szerint az erre vonatkozó döntés már tavaly februárban megszületett, csak épp senkinek nem tűnt fel a Covid miatt. Mint arról korábban beszámoltunk, a schengeni övezetbe tartozó polgárok ugyanis hónapokon keresztül nem léphettek be az USA-ba.

A hvg arról ír, hogy az amerikai hatóságok döntésére immár a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata is felhívja a figyelmet honlapján, az Egyesült Államokba történő beutazási és tartózkodási feltételekről szóló tájékoztatóban. 

A Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgároknak tehát vízumot kell igényelniük, ha Amerikába utaznak. Ez alól az sem jelent kivételt, aki már évek-évtizedek óta Magyarországon él. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg. Itt viszont csak azokat a magyar állampolgárokat fogadják, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Karancsi Rudolf, 168.hu)

 

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.