Nem tud felszállni egy ország légiereje

A Gripenek legalább három hónapig repülésképtelenek lesznek.

2021. december 8., 15:04

Szerző:

Átmenetileg a szárazföldre kényszerült a Dél-Afrikai Légierő (SAAF) teljes Gripen-flottája, mivel egyszerűen nincs elég pénze az országnak arra, hogy az üzemeltetéshez szükséges karbantartási munkálatokat elvégezzék – írja a dél-afrikai Defense Web nyomán a Portfolio.

A dél-afrikai kormány hivatalosan nem erősítette meg, hogy a probléma hátterében anyagi gondok állnának, csupán annyit közöltek, hogy a karbantartási munkálatokat végző vállalatokkal való tárgyalások elhúzódtak.

A cikk szerint a helyi elemzők kiemelték, hogy a valódi indok azonban a forráshiány, és arra is kitértek, hogy a 26 Gripenből álló flotta körülbelül felét már „kannibalizálta” a légierő, hogy alkatrészekhez jussanak a megmaradt gépek számára. Még ha sikerül is megállapodni az üzemeltetésről, a Gripenek legalább három hónapig repülésképtelenek lesznek – írja a Defense Web.

(Kiemelt képünk illusztráció: Lengyel Légierő pilótái a Gripen PZL-130-as repülőgépükkel Kecskeméten, 2021. augusztus 29-én. KISBENEDEK Attila / AFP)