Nem szükséges az oltás az oroszoknak, ha Magyarországra szeretnének jönni

Oroszország semmilyen védettségi igazolványt nem fogad el, így a magyart sem. 

2021. augusztus 14., 15:23

Szerző:

Oltási igazolvány nélkül, pusztán egy negatív PCR-teszttel jöhetnek Magyarországra az orosz turisták – írja a Népszava az Eho Moszkvi rádió honlapjára hivatkozva. A rádió szerint a moszkvai magyar nagykövetség is megerősítette, hogy mostantól már nem csak az oltási igazolással rendelkezők utazhatnak be az országba. Erről egyelőre hír nem látható az itteni orosz nagyövetség honlapján, a kinti magyar nagykövetségen pedig a konzuli osztály már bezárt, ezért a Népszava érdeklődésére csak hétfőn tudnak válaszolni.

A lap emlékeztet, hogy Magyarországra az orosz állampolgárok május eleje óta egy oltási igazolás birtokában korlátozás nélkül beléphettek, karantén- és PCR teszt-kötelezettség nélkül. Oltási igazolást a beutazni vágyó orosz állampolgárok kérhetnek elektronikusan, a magyar kormányablakokon keresztül. Május végén ehhez adódott az a könnyítés, hogy akkor is beléphetnek az Oroszországból érkezők, ha a beutazó még nem rendelkezik oltási igazolással, ám az Európai Unióban, illetve Magyarországon engedélyezett védőoltás Oroszországban történő beadásának tényét a belépésekor igazolja.

Sőt, az is beléphet az országba, aki a magyar védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos kérelmét a kormányablakban személyesen kívánja benyújtani, vagy aki belépéskor igazolja, hogy a magyar védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos kérelmet elektronikus úton benyújtotta – írja a Népszava.

Az orosz föderáció nem ismer el semmiféle Covid igazolványt, így a magyar védettségi igazolványt sem, még azt sem, ami a Szputnyik beadásáról szól. Kizárólag a beutazás előtt 72 órával elvégzett negatív PCR teszttel lehet belépni az országba. Az Eho Moszkvi szerint a schengeni zónából egyelőre csak Görögország, Ciprus, Észtország és Magyarország fogad orosz turistákat.

(Kiemelt kép: Orosz turisták gyülekeznek az EgyptAir egyiptomi légitársaság pultjánál a Moszkva szomszédságában fekvő Domogyedovói nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 9-én. Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko AP MTI)