Nem csak Magyarországon pusztít az orkánerejű szél

Közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott Németország északi részén egy viharfront.

2022. január 30., 13:11

Szerző:

A Nadia nevű front orkánerejű széllel csapott le az ország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban, az Északi-tengeren fekvő Északi Fríz-szigetek egyikén, Hoogén – írta az MTI.

A partvidéken sokhelyütt vihardagály keletkezett, a többi között a térség legnagyobb városában, Hamburgban, ahol víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt (Halpiac). A hirtelen jött áradás miatt egy vontatóhajó beszorult egy híd alá, kétfős személyzete sértetlenül átvészelte a szombaton késő este történt balesetet. Hajótörés történt Alsó-Szászország tartományban is, a Keleti Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol egy teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyenge volt ahhoz, hogy megtartsa a széllel és a hullámokkal szemben. A Vienna nevű teherhajó biztosítására vészhelyzeti vontatóhajókat vezényeltek ki, a 190 méter hosszú hajótest stabilizálásán hat órán keresztül dolgoztak. Ennek a balesetnek sincs sérültje.

Brémában viszont egy parkban egy kidőlő fa rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A vihar sok más településen is kicsavart fákat, megrongált épületeket, ledöntött állványzatokat, építési területeket lezáró kerítést. Egyedül Hamburgban a tűzoltóság 450 időjárással kapcsolatos bevetésről számolt be szombat reggel óta. Schleswig-Holsteinben 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A vihar miatt a régió nagy részében korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és számos baleset is történt. Alsó-Szászországban két helyszínen, Hildesheimben és Goslarban is előfordult, hogy közvetlenül egy autó előtt zuhant az útra egy fa. A sofőrök – egy 64 éves férfi és egy 27 éves nő – nem tudtak időben fékezni, nekihajtottak a fának, de nem sérültek meg.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a vihar vasárnap fokozatosan gyengül, és a front az ország középső és keleti része felé vonul. Így visszavonták a partvidéki régiókra kiadott legmagasabb, negyedik fokozatú figyelmeztetést, de második fokú riasztást adtak ki a többi között Berlinre, ahol 65-85 kilométeres sebességű széllökésekkel kell számolni.

Lengyelország sem úszta meg

Lengyelországban majdnem hétszázezer háztartás maradt áram nélkül, és hajnali 6 óráig több mint négyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat viharkárokhoz – írta az RTL.hu. A tengermelléki térségben vasárnap a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, ott a széllökések az óránkénti 120-130 kilométeres sebességet is elérhetik.

A tengermelléki Tluczewo településen fa dőlt rá egy közúton haladó személygépkocsira, ennek négy utasa közül az egyik életét vesztette, egy másik megsérült.

Skóciában 160 kilométer per órás szelek tombolnak

Skóciában, ahol 160 kilométer per órás szelek tomboltak, egy 60 éves nő halt meg, miután rádőlt egy fa. Anglia középső részén pedig egy kilencéves fiú halt meg, őt szintén egy kidőlt fa ölte meg. Angliában nagyjából 130 ezer lakás maradt áram nélkül.

 

(Kiemelt kép: Több fa leszakadt egy autó elé a németországi Menslage-ban a Nadia szélvihartól 2022. január 30-án. fotó: Ulf Zurlutter / NWM-TV / dpa Picture-Alliance via AFP)