Nem bírják el a németek a menekültáradatot

Kialakult a politikai egységséges álláspont arról, hogy nem bírnak ennyi menekültet kezelni Németországban és szigorításra van szükség. 

2023. október 3., 13:53

Szerző:

Augusztus végéig 204 ezren kértek idén menedéket Németországban, ami 77 százalékos emelkedés az elmúlt év adataihoz képest. A legtöbben – akárcsak 2022-ben – Afganisztánból, Szíriából, továbbá Irakból és Iránból érkeztek. A tartományok az elmúlt időszakban sorra jelezték, hogy egyre nehezebb a menekültek befogadása. Értesülések szerint több helyi település, illetve önkormányzat jelezte, hogy képtelen megbirkózni az érkezők ellátásával, illetve elszállásolásával. Különösen erőteljesek voltak az ellentétek a menekültválsággal kapcsolatban a kormánykoalíció és az ellenzék pártjai között, de mára kialakult az egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy nem bír el Németország ennyi menekültet – írja az Infostart.

A múlt hét végén sorra hangzottak el olyan nyilatkozatok, amelyek egyértelműen jelezték, hogy német részről is felismerték a szigorítás szükségességét. Elsőként Wolfgang Schäuble, a német parlament korábbi konzervatív elnöke bírálta a kormány menekültügyi politikáját. A változatlanul rendkívül nagy tekintélynek örvendő Schäuble, aki korábban a Merkel-kormányok belügy-, illetve pénzügyminisztere volt, hangsúlyozta, hogy ezt a politikát Németország már nem engedheti meg magának. A bevándorlás korlátozása mellett állt ki a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva a Zöldek Pártjának társelnöke is. Scholz kancellár is elismerte, hogy az illegális bevándorlás féken tartása érdekében a határőrizet szigorítására van szükség. Azokat azonban, akiknek a kérelmét elutasították vagy bűncselekményt követtek el, vissza kell toloncolni – nyilatkozta Scholz. Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU vezetői ismételten hangsúlyozták, hogy a válság enyhítése érdekében mielőbbi, legmagasabb szintű pártközi egyeztetésre van szükség.

(Kiemelt képünkön: Egy 18 férfiból és egy nőből álló csoportot – saját bevallásuk szerint Szíriából – a német szövetségi rendőrség egy állampolgári bejelentés nyomán a lengyel határ közelében elfogja. A szövetségi rendőrség szerint az utóbbi időben megnőtt a lengyel határon való illetéktelen belépések száma. A pasewalki szövetségi rendőrfelügyelőség illetékességi területén a dpa információi szerint szeptemberben eddig több mint 350 volt, szemben az augusztusi 145-tel. Fotó: B: Bernd Wüstneck/dpa via AFP)