Nem akarják visszatoloncolni az afgán menekülteket

Az Európai Parlament képviselői foglaltak állást a kérdésben.

2021. szeptember 16., 19:05

Szerző:

Az Európai Parlament képviselői állást foglaltak az afgán menekültekkel kapcsolatban. Azt kérik az uniós tagállamoktól, hogy minden egyes menedékjogi kérelmet értékeljék újra. A képviselők szerint ugyanis semmilyen körülmények között nem szabad a kimenekített afgánokat visszatoloncolni az ázsiai országba. 

A plenáris ülésén 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás alapján, olyan jogalkotási javaslat megalkotására szólították fel az Európai Bizottságot, amelynek humanitárius vízumokról és a felelősség tagállamok közötti egyenlő megosztásáról kell szólnia. Mindemellett további további kimenekítési akciókra is felszólították a tagállamokat. 

A képviselők azt is kérték az állásfoglalás alapján, hogy a leginkább veszélyeztetett helyzetben lévőket és a kiszolgáltatottakat az uniós tagállamoknak be is kell fogadniuk. A képviselők többsége egyébként úgy látja, hogy az Afganisztánból történt kivonulás a szövetséges országok számára kollektív stratégiai kudarc. 

(Kiemelt kép: Afgán emberek a kabuli repülőtér aszfaltján 2021. augusztus 16-án. Fotó: AFP)