Negyedmillió Pfizer-vakcina érkezett ma Magyarországra

Csaknem 250 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcinát szállítottak szerdán Magyarországra – közölte a gyógyszercég. A következő időszakban is heti negyedmillió oltóanyag várható.

2021. április 7., 13:00

Szerző:

Ez már a 16. magyarországi szállítmány az amerikai és a német vállalatok által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból, ezzel a hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot – olvasható a Pfizer közleményében.

A Pfizer több mint két hónapja szállítja heti rendszerességgel a COVID-19 elleni védekezést támogató vakcináját Magyarországra. Az első szállítmány 2020. december 26- érkezett hazánkba, az április 7-i szállítással érkezett újabb adagokkal együtt pedig a Magyarországra beérkezett vakcina adagok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot.

A két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen cél, hogy idén több mint 2 milliárd adag koronavírus-vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. Magyarország vonatkozásában az első negyedévre vállalt teljes vakcina mennyiséget a Pfizer leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított vakcina dózisok számát – csak áprilisban közel 1 millió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezhet az országba – olvasható a cég közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció: A német–amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án. Fotó: MTI | Balázs Attila)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.