Negyedmillió Pfizer-vakcina érkezett ma Magyarországra

Csaknem 250 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcinát szállítottak szerdán Magyarországra – közölte a gyógyszercég. A következő időszakban is heti negyedmillió oltóanyag várható.

2021. április 7., 13:00

Szerző:

Ez már a 16. magyarországi szállítmány az amerikai és a német vállalatok által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból, ezzel a hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot – olvasható a Pfizer közleményében.

A Pfizer több mint két hónapja szállítja heti rendszerességgel a COVID-19 elleni védekezést támogató vakcináját Magyarországra. Az első szállítmány 2020. december 26- érkezett hazánkba, az április 7-i szállítással érkezett újabb adagokkal együtt pedig a Magyarországra beérkezett vakcina adagok mennyisége megközelíti az 1,7 millió adagot.

A két vállalat 2021. év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen cél, hogy idén több mint 2 milliárd adag koronavírus-vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte. Magyarország vonatkozásában az első negyedévre vállalt teljes vakcina mennyiséget a Pfizer leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított vakcina dózisok számát – csak áprilisban közel 1 millió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezhet az országba – olvasható a cég közleményében.

(Kiemelt képünk illusztráció: A német–amerikai Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 3-án. Fotó: MTI | Balázs Attila)

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.