Negyedik hullám: Németországban egyre több helyről tiltják ki az oltatlanokat

A tizenhat tartomány közül már nyolcban korlátozásokat rendeltek el az oltatlanok számára.

2021. szeptember 14., 21:27

Szerző:

Egyre több tartományban engedélyezték az oltatlanok kitiltását a sport, a vendéglátás és a kultúra színhelyeiről. A német lapok összesítése szerint már nyolc tartomány vezetett be, vagy tervezi, hogy bevezet korlátozásokat azokkal szemben, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Mindeközben a beoltottak korlátozás nélkül vehetnek részt bármilyen rendezvényen. 

Az újonnan bevezetett korlátozások alapján a szórakozóhelyek, éttermek és színházak üzemeltetői megtagadhatják a belépést az oltatlanoktól. Hasonló korlátozásokat léptethetnek életbe a közösségi rendezvények szervezői is. Ezidáig a fertőzésen átesettek és a negatív teszttel rendelkezők is részt vehettek a rendezvényeken, és igénybe vehették a korábban megszokott szolgáltatásokat. 

A negyedik hullám küszöbén azonban egyre több tartomány szigorúbb előírásokat alkalmaz, vagy készül bevezetni. Az új szabályok szerint a negatív teszttel rendelkezők már nem tartózkodhatnak sportrendezvényeken vagy olyan helyszíneken, ahol a vírus könnyedén terjedhet. A korlátozást jelenleg nem kell alkalmaznia az intézményeknek, mindegyik saját hatáskörben dönthet arról, mit követelnek meg a vendégektől, illetve milyen szabályokat állítanak fel. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy férfit a Sinovac gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával oltanak egy Rio de Janeiro-i oltóponton, Brazíliában, 2021. március 31-én. Fotó: Mauro Pimentel / AFP)