Négy hónappal a téli olimpia megkezdése előtt a harmadik oltást szorgalmazzák Pekingben

A WHO közben közzétett egy javaslatot, amelyben kivizsgálnák, hogy valóban Vuhanból származik a vírus. 

2021. október 22., 15:13

Szerző:

Peking megkezdte a COVID-19 elleni védőoltások harmadik adagjának a beadását, négy hónappal azelőtt, hogy a város és a környező régiók a téli olimpiai játékok házigazdája lesz – írja az AP News.

Az emlékeztető oltásra jogosultak azok a 18 éves vagy idősebb személyek, akik már megkapták a két adag kínai oltást, illetve, akik veszélyeztetett csoportokba tartoznak, beleértve azokat, akik részt vesznek, szerveznek vagy dolgoznak a játékok lebonyolításában – jelentette az állami média pénteken. Az emlékeztető oltást szeptember vége óta elérhető az egész országban, de a kínai egészségügyi szervek elővigyázatosak abból a szempontból, hogy ki kaphatja meg a harmadik oltást – tették hozzá.

Kína nagyrészt sikeresen megakadályozta a helyi fertőzést a maszkok viselésére, a karanténra és a kapcsolatfelvételre vonatkozó szigorú előírásokkal. A megbetegedések azonban továbbra is előfordulnak, pénteken 28 új esetet jelentettek, köztük egyet Peking Fengtai külvárosában.  

A WHO szerdán közzétette a 25 szakértőből álló listát, akik tanácsot adnának a vírus eredetének felkutatásával kapcsolatos következő lépésekkel kapcsolatban, miután korábbi erőfeszítéseit támadták, mert elnézőek voltak Kínával szemben. Kínát azzal vádolták, hogy eltussolta az eredeti járvány kitörését, és akadályozta a koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatokat, bár a hét elején azt mondta, hogy együttműködik az Egészségügyi Világszervezet megújított vizsgálatával, miközben „határozottan ellenzi a politikai manipuláció minden formáját”.

(Kiemelt kép: Járókelők sétálnak kínai zászlókkal kidekorált lámpaoszlopok mellett Sanghajban, 2021. július 1-jén. Fotó: Qilai Shen / Bloomberg)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.