Négy hónappal a téli olimpia megkezdése előtt a harmadik oltást szorgalmazzák Pekingben

A WHO közben közzétett egy javaslatot, amelyben kivizsgálnák, hogy valóban Vuhanból származik a vírus. 

2021. október 22., 15:13

Szerző:

Peking megkezdte a COVID-19 elleni védőoltások harmadik adagjának a beadását, négy hónappal azelőtt, hogy a város és a környező régiók a téli olimpiai játékok házigazdája lesz – írja az AP News.

Az emlékeztető oltásra jogosultak azok a 18 éves vagy idősebb személyek, akik már megkapták a két adag kínai oltást, illetve, akik veszélyeztetett csoportokba tartoznak, beleértve azokat, akik részt vesznek, szerveznek vagy dolgoznak a játékok lebonyolításában – jelentette az állami média pénteken. Az emlékeztető oltást szeptember vége óta elérhető az egész országban, de a kínai egészségügyi szervek elővigyázatosak abból a szempontból, hogy ki kaphatja meg a harmadik oltást – tették hozzá.

Kína nagyrészt sikeresen megakadályozta a helyi fertőzést a maszkok viselésére, a karanténra és a kapcsolatfelvételre vonatkozó szigorú előírásokkal. A megbetegedések azonban továbbra is előfordulnak, pénteken 28 új esetet jelentettek, köztük egyet Peking Fengtai külvárosában.  

A WHO szerdán közzétette a 25 szakértőből álló listát, akik tanácsot adnának a vírus eredetének felkutatásával kapcsolatos következő lépésekkel kapcsolatban, miután korábbi erőfeszítéseit támadták, mert elnézőek voltak Kínával szemben. Kínát azzal vádolták, hogy eltussolta az eredeti járvány kitörését, és akadályozta a koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatokat, bár a hét elején azt mondta, hogy együttműködik az Egészségügyi Világszervezet megújított vizsgálatával, miközben „határozottan ellenzi a politikai manipuláció minden formáját”.

(Kiemelt kép: Járókelők sétálnak kínai zászlókkal kidekorált lámpaoszlopok mellett Sanghajban, 2021. július 1-jén. Fotó: Qilai Shen / Bloomberg)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.