Négy és fél év börtönre ítéltek Kínában egy emberi jogi ügyvédet

2019. január 28., 06:48

Szerző:

Négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte egy tiencsini bíróság Vang Csuan-csang emberi jogi ügyvédet hétfőn. A kínai jogászt az államrend megdöntésére tett felforgató tevékenység vádjában találta bűnösnek a törvényszék.

 A bíróság a szabadságvesztés mellett öt évre eltiltotta Vangot a közügyektől. 

Vang Csuan-csang a hatósági kínzásokról szóló panaszokkal foglalkozott, és védte a Kínában betiltott és üldözött Falun Kung spirituális mozgalom tagjait is. Az ügyvéd 2015 augusztusában eltűnt, a Reuters hírügynökség jelentése szerint a jogi aktivisták elleni kiterjedt hatósági fellépés nyomán.

A 2015-ben Vang mellett őrizetbe vett több mint kétszáz jogvédő ügyét már lezárták. Vangot ez idő alatt végig, tehát több mint ezer napig tartották elzárva a külvilágtól.

Felesége, Li Ven-cu korábban azt mondta, eltűnése óta nem látta a férjét. Közölte: hét ügyvédet fogadott Vang védelmére, de egyikőjük sem látogathatta meg a jogászt.

Az ügyvéd a már bezáratott, a politikai aktivisták védelméről ismert Fengrui pekingi ügyvédi iroda munkatársaként dolgozott. Mások mellett a világhű Aj Vej-vej művészt is képviselték.

Korábbi hírügynökségi jelentések szerint Vangot azzal vádolták, hogy Kína-ellenes erők befolyása alá került, külföldi csoportok kiképzésében és pénzügyi támogatásában részesült. Egyebek közt a 2016-ban őrizetbe vett, majd kiutasított Peter Dahlin jogi aktivistával dolgozott együtt, és oknyomozó riportokat küldött külföldre. Mindemellett az ügyészség szerint elnagyolta és meghamisította a tényeket a rendőri túlkapásokról, illetve a „szekták" ügyében, amelyeket védelmezett.

Wang pere december végén vette kezdetét szigorú biztonsági intézkedések mellett. Korábbi beszámolók szerint a tárgyalás nem volt nyilvános, a bíróság épületét is lezárták a hatóságok.

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.