Navalnij köreit tovább szorongatják, Moszkva körözteti egyik alapítványának az igazgatóját

Oroszország minden eszközzel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki politikust és a hozzá közel álló embereket. Most a betiltott szervezetének a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatóját, Ivan Zsdanovot helyezték körözés alá.

2021. június 11., 18:43

Szerző:

Zsdanov litvániai emigrációban él. Az ellenzéki aktivista több büntetőügy gyanúsítottja Oroszországban, egyebek között csalás, valamint egy olyan szervezet létrehozása miatt, amelynek tevékenysége ”erőszakhoz kötődik”.

Apját, Jurij Zsdanovot március végén Rosztov-na-Donu városban hatáskör túllépése címén letartóztatták. Az aktivista szerint az intézkedés összefüggésben állhat az ő politikai tevékenységével.

Az FBK alapítója Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. Az alapítványt két másik, Navalnijhoz kötődő szervezettel együtt szerdán szélsőségesnek minősítette és betiltotta egy moszkvai bíróság, helyt adva a ügyészség állításának, miszerint a csoportok célja "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához", egyebek között a "színes forradalmak" forgatókönyvének alkalmazásával.

A szélsőséges szervezetek tagjai egy múlt héten hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat. Nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orosz rohamrendőrök kordonokat pakolnak Moszkvában, hogy megakadályozzák a Navalnijt támogatók tiltakozását 2021. február 7-én. Fotó: AFP | Alexander Nemonov)