Navalnij ismét mérgezéses tünetekkel került kórházba

Hétfőn még azt írta a Twitteren, hogy újabb 15 napra büntetőcellába helyezték.

2023. április 13., 14:34

Szerző:

„Szombat hajnalban mentőt hívtak hozzá akut gyomorfájdalmak miatt, de Navalnijjal nem közölték a diagnózist” – írta a börtönben tett látogatását követően a Twitteren egyik ügyvédje, Vadim Kobzev.

Egy szóvivő által is megerősítették az ellenzéki vezető börtönideje alatti egészségi állapotát, ezúttal – is – mérgezésre gyanakodnak.

Anna Veduta, Navalnij korrupcióellenes alapítványának Washingtonból dolgozó alelnöke az Associated Pressnek elmondta, hogy a 46 éves Navalnij múlt pénteken betegedett meg, amikor büntetőcellájából áthelyezték egy közönséges cellába – írja a szabadeuropa.hu.

Navalnij környezete arról számolt be, hogy az elmúlt 15 napban legalább nyolc kilót fogyott. „Úgy gondoljuk, hogy folyamatosan alacsony dózisú mérget adnak be neki” tabletták formájában, amelyeket nem neveznek meg – közölte Veduta. Úgy tapasztalják, hogy az orosz hatóságok tudatosan könyörtelenek Navalnijjal szemben, hol apró büntetőcellába rakják, hol kiveszik. Levelet írhat, alkalmanként az ügyvédei meglátogathatják. Mint ismert, legutóbb tavaly módosították a büntetését kilencévi börtönbüntetésre.

Christiane Hoffmann német kormányszóvivő szerdán közölte, hogy Németország „nagy aggodalommal” fogadta a Navalnij romló egészségi állapotáról szóló jelentéseket. Hozzátette: Berlin azt akarja, hogy „vessenek véget az embertelen bánásmódnak, amit a jelek szerint a börtönben elszenved”.

Alekszej Navalnij legközelebb május 24-én kerül ismét bíróság elé, a jelenlétét videókapcsolaton keresztül biztosítják.

(Kiemelt kép: az olaszországi orosz közösség aktivistái a Piazza Santi Apostoliban tüntetnek Alekszej Navalnij és minden orosz politikai fogoly szabadságáért 2023. január 21-én Rómában. Fotó: Andrea Ronchini / NurPhoto via AFP)

 

 

Menesztette az orosz belügyminiszter a szamarai régió két rendőrparancsnokát, miután kiderült, hogy az egyik helyi belügyi raktárban 2012 óta tárolt alkoholtartalmú folyadék hozzáadásával készült az az almabor, amely több mint harminc ember halálát okozta Oroszországban.