Navalnij bebörtönzése után a mozgalmát is ellehetetlenítették

Meg sem várta a bírósági jóváhagyást a bebörtönzött orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij által alapított mozgalom, máris beszüntette tevékenységét, mivel működését ellehetetlenítette, hogy az illetékes orosz hatóság szélsőséges, terroristakapcsolatokkal bíró szervezetté minősítette.

2021. május 1., 16:29

Szerző:

Az illetékes orosz hatóság terroristakapcsolatokkal rendelkező szervezetté minősítette a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij által alapított Korrupcióellenes alapítványt (FBK), így az kénytelen azonnal befejezni működését – írja a hvg.hu, megjegyezve: Navalnij a börtönben, az FBK betiltva – úgy tűnik vége az orosz ellenzéki mozgalmak legújabb fejezetének.

A „szélsőségessé” nyilvánítást a főügyészi hivatal kezdeményezte, és annyira biztosnak tűnik a bírósági jóváhagyás, hogy az FBK már hivatalosan is beszüntette tevékenységét. Navalnij munkatársai most a maguk mentésével vannak elfoglalva. „Fogalmam sincs, mi történik majd, ám ez mindenképpen egy korszak végét jelenti. Túlélőmódra álltunk át, azon dolgozunk, hogy szavatoljuk a stáb egykori alkalmazottjainak a biztonságát” – mondta az egyik területi vezető, Gyiana Rudkova.

Néhány napon belül várható az a bírósági döntés, amely szerint a Navalnijhoz köthető csoportok „szélsőséges” tevékenységet folytatnak, és alkotmányellenes módszerekkel kívánják megdönteni a törvényes hatalmi szerveket. Az FBK-nak jelenleg mintegy 50 helyi szervezete van, és ha megszületik a bírósági döntés, a helyi vezetőket is hosszú börtönre ítélhetik.

(Kiemelt kép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető perének tárgyalásán 2021. február 5-én. Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.