Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró kapja idén a Nobel-békedíjat

Az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivistának a női jogokért és a szabadságért folytatott való küzdelme miatt ítélte oda a díjat a Nobel-bizottság.

2023. október 6., 11:33

Szerző:

Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró kapja idén a Nobel-békedíjat „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért"  –  jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban.

Az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivista mellett az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. A tüntetők „Nő - Élet - Szabadság" – mottója jól kifejezi Nargesz Mohammadi elkötelezettségét és munkáját, fogalmazott a Nobel-bizottság a nobelprize.org honlapon megjelent indoklásban.

A díjjal 11 millió svéd korona (368 millió forint) is jár. A Nobel-békedíjat hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Oslóban.

(Kiemelt kép: Behrouz MEHRI / AFP)

 

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.