Nagyon masszívan ellenzik a japánok a nemsokára kezdődő olimpia megtartását

Az elszántságot jól mutatja, hogy a japán lélektől idegen aláírásgyűjtésbe is kezdett egy ellenző, a petíciót pedig már csaknem félmillióan írták alá. 

2021. június 8., 08:53

Szerző:

Nem kérnek a japánok az olimpiából: a legfrissebb felmérés szerint a lakosság 80 százaléka ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését - írja a Telex a Deutsche Welle riportja alapján.

A német hírügynökség videójából kiderül, hogy a tiltakozás legfőbb oka a koronavírus-járvány, de vannak olyanok is, akik szerint a tokiói vezetés az olimpiával csak a fukusimai atomkatasztrófa utóhatásairól vonná el a figyelmet. A játékok ellen már online petíciót is indított egy japán politikus, ez pedig ritkaságszámba megy a szigetországban.

Ucunomija Kendzsi petícióját két nap alatt 200 ezren írták alá – a Deutsche Welle szerint ilyen még nem fordult elő korábban Japánban. Azóta az aláírók száma már több mint a kétszeresére emelkedett.

Hétfőn lapunk is megírta, hogy metrószerelvény elé vetette magát és meghalt a japán olimpiai bizottság egyik vezető tisztségviselője Tokióban. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésbe hozható-e az idei tokiói nyári olimpia megtartása körüli bonyodalmakkal.

(Kiemelt képünk illusztráció: Védőmaszkos férfi megy a tokiói nyári olimpiát hirdető plakát előtt Tokióban.2021. február 22-én. Fotó: MTI I AP I Eugene Hoshiko)