Nagy erejű robbanás a Gazprom legnagyobb gázfeldolgozó üzemében

Egy vezeték nyomásmentesítése következtében lobbanhatott be a kiáramló gáz.

2021. október 8., 17:27

Szerző:

Nagy erejű robbanás rázta meg a Gazproom legnagyobb gázfeldolgozó üzemét péntek hajnalban, írja az Index. A detonáció után tűz ütött ki a gyárban. A Szibéria Ereje nevezetű gázvezeték melletti, Szvobodnij városának körzetében található üzem a világ egyik legnagyobb kapacitású gázfeldolgozója.

Az orosz hírügynökség értesülése szerint egy vezeték nyomásmentesítése miatt következett be a robbanás, miután begyulladt a szabadba kiáramló gáz. A balesetben nem sérült meg senki.

A tűzoltók és a katasztrófa-elhárítás szakemberei nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. A tüzet már sikerült visszaszorítaniuk, de a fekete füstöt még kilométerekről is lehet látni. A tűz keletkezésének okait és az okozott károk mértékét szakértők bevonásával vizsgálják, az ügyben vizsgálat indul.

(Kiemelt kép: A Gazprom amuri gázfeldolgozó üzemének és a Szibéria Ereje gázvezetéknek a csatlakozási helye Szvobodnij város közelében, Amur régióban, Oroszországban. Fotó: Pavel Lvov / Szputnyik / Szputnyik via AFP)

10:28

Krisjanis Karins lett kormányfő pártja, az Új Egység nyerte a parlamenti választásokat Lettországban a szavazatok 18,9 százalékával – tájékoztatott a helyi választási bizottság vasárnap reggel, miután összesítette a szavazatok 95 százalékát. A második helyen a Zöldek és Földművesek Szövetsége végzett a voksok 12,8 százalékával. A három párt – a Lettországi Zöld Párt, a Lett Regionális Szövetség és a Liepaja Párt – választási szövetségéből létrejött Egyesített Lista (AS) 11 százalékot szerzett.

08:22

Legalább 129-en meghaltak és mintegy 180-an megsérültek egy focimeccsen Indonéziában, miután a játék végén a szurkolók elözönlötték a pályát – közölték a helyi hatóságok vasárnap.