Brit kormány: addig maradnak a szankciók amíg Oroszország nem fizet jóvátételt

Háborús jóvátételt vár a brit kormány Moszkvától a szankciók feloldásához.

2023. június 19., 20:01

Szerző:

Addig nem oldja fel a brit kormány a Moszkvával szembeni szankciókat, amíg nem fizetnek jóvátételt Ukrajnának a háborús megszállásért. Ezt közölte a kormány hétfőn Londonban, ahol új jogszabályt is előkészítenek. Ennek értelmében a Nagy-Britanniában zárolt orosz tulajdont felszabadítanák az ukrán kormány részére, hogy azt szabadon felhasználhassák a háborús védekezés céljaira.

A kormány bejelentése szerint lényegében arról van szó, hogy a zárolt orosz vagyonelemek tulajdonosainak felajánlják ajánlják fel javaikat az ukrán védekezés céljaira, összhangban a birt nemzeti érdekkel.

Amennyiben az orosz tulajdonosok erre önként nem hajlandóak, akkor vagyonuk egyszerűen zár alatt marad addig, amíg a Moszkva elleni szankciókat fel nem oldják. A brit Foreign Office mindehhez hozzátette, az önkéntes adományozásról szóló törvény elfogadása után az ennek keretében felajánlott, nagy-britanniai orosz vagyon Ukrajna részére történő elosztásáról is határoznak majd.

A törvénnyel arra akarják ösztönözni Oroszországot, hogy a háború bejezése után fizessen jelentős jóvátételt az általa megtámadott Ukrajnának. Helyreállítható kár pedig bőven akad. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nemrég közzétett felmérése szerint összesen 410 milliárd amerikai dollárt tesz ki az eddig okozott háborús károk összessége.

(Kiemelt kép: A Westminster-palota London központjában 2019. október 19-én. Fotó: ISABEL INFANTES / AFP)