Nem hordhatják tradicionális öltözéküket a muszlim vallűsú francia diákok

A francia államtanács jóváhagyta az abaja viselésének tilalmát a közoktatási intézményekben, pénteken pedig már őrizetbe is vették egy gimnazista lány apját, aki halálosan megfenyegette lánya iskolájának igazgatóját, amiért az nem engedte be az intézménybe a muszlim köntöst viselő tanulót.

2023. szeptember 8., 18:29

Szerző:

A legmagasabb közigazgatási intézménytől az Action droits des musulmans (Muzulmánok jogainak akciója - ADM) nevű egyesület kérte sürgősségi eljárásban az abaja, illetve férfiak esetében a kamiz viselését a közoktatási intézményekben megtiltó intézkedés felfüggesztését. A kérelmet az államtanács csütörtök este közzétett határozatában azzal az indokkal utasította el, hogy az említett ruhadarabok viselésének tilalma „nem sért súlyosan és nyilvánvalóan egyetlen alapvető szabadságjogot sem”.

A felperesek szerint a hosszú hagyományos viselet iskolai viselésének tilalma, amelyet a francia oktatási miniszter, Gabriel Attal augusztus 27-én jelentett be, „sérti a gyermekek jogait, mivel elsősorban a feltételezhetően iszlám vallású tanulókat célozza, és így az iskolában etnikai profil megalkotásának veszélyét teszi lehetővé”.

A tárcavezető azonnal üdvözölte az X-en (korábbi Twitter) „a fontos döntést a köztársasági oktatás számára”, amelynek „minden tanulót ugyanazokkal a jogokkal és ugyanazokkal a kötelezettségekkel kell fogadnia, megkülönböztetés és megbélyegzés nélkül”. Az ADM ügyvédje, Vincent Brengarth viszont sajnálatát fejezte ki a döntést „a szegényes indoklása” miatt, mondván, hogy a bíró „teljesen figyelmen kívül hagyta a tanúvallomásokat” amikor „tagadta az abaja tradicionális jellegét”.

Az államtanács keddi vitáját az a kérdés uralta, hogy az abaja vallásos jellegű viselet-e vagy sem. A felperesek tradicionális ruhadarabként, egyes esetekben pedig „divatjelenségként” értelmezték, míg az oktatási minisztérium szerint „a ruhadarab alapján a viselőjét azonnal az iszlám valláshoz tartozóként lehet azonosítani”.

Az államtanács az utóbbi érveléssel értett egyet, és megállapította, hogy „az abaja és a kamiz viselése az iskolákban a vallási hovatartozás logikájába illeszkedik, ahogy azt a tanulókkal folytatott beszélgetések során tett megjegyzéseik is bizonyítják”.

Mindezek következtében a tilalom „nem jelenti a magánélet tiszteletben tartásához való jog, a vallásszabadság, az oktatáshoz való jog, a gyermek mindenek felett álló érdekének tiszteletben tartása vagy a megkülönböztetésmentesség elvének súlyos és nyilvánvalóan jogellenes megsértését” – olvasható a testület döntésében. Arra is emlékeztetnek, hogy „a törvény tiltja, hogy a közoktatási intézményekben a tanulók olyan jelzéseket vagy ruházatot viseljenek, amelyek feltűnő és megkülönböztető módon, már önmagukban, vagy a tanuló viselkedése alapján valamely valláshoz való tartozást mutatják”.

Franciaországban a 12 millió tanulóból 298-an jelentek meg abajában az iskolákban az első tanítási napon, és 67-en nem voltak hajlandóak levenni sem. Az oktatási miniszter üzenetében azt kérte, hogy az államtanács döntését követően „koncentráljunk az iskoláink előtt álló egyéb nagy kihívásokra: a zaklatás elleni küzdelemre, az általános színvonal emelésére, a tanári hivatás vonzóvá tételére és a tudás tekintélyének helyreállítására”.

Pénteken őrizetbe vették egy gimnazista tanuló apját a közép-franciaországi Clermont-Ferrand-ban, amiért halálosan megfenyegette a lánya iskolájának igazgatóját.

A tanulót hétfőn nem engedték be az intézménybe, mert abaját viselt, és az igazgató kérésére sem volt hajlandó levenni. Az igazgató fogadta a lány apját, és elmagyarázta neki az intézkedés értelmét. A lány azonban csütörtökön ismét abaját viselve érkezett az iskolába, miközben az apja telefonon halálosan megfenyegette a gimnázium igazgatóját – jelezték rendőrségi források a France Info hírrádiónak. Miután az iskola feljelentést tett az apa ellen, pénteken előállították.

„Szélsőségesen megdöbbentő fenyegetésekről van szó” – mondta Gabriel Attal tárcavezető Lyonban tett látogatásán. „Beszéltem tegnap az iskolaigazgatóval telefonon, biztosítottam a kormány, az állam és jómagam támogatásáról, és tágabb értelemben, úgy gondolom, a honfitársaink támogatásól is olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek elfogadhatatlanok és minősíthetetlenek” – mondta a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy az államtanács kimondta a végső döntést az abajáról és „ez a törvény”.

(Kiemelt kép: egy abaját viselő fiatal diáklány beszélget másokkal a nyugat-franciaországi Nantes egyik utcájában 2023. augusztus 31-én. Fotó: LOIC VENANCE / AFP)