Munkacsoportot hozott létre a G20-csoport a világjárványok elleni harcra

Intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy 2022 közepére a világ lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen.

2021. október 29., 17:49

Szerző:

Munkacsoportot hoztak létre a jövőbeli világjárványok elleni összehangolt fellépésre a 19 legfejlettebb országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyi és egészségügyi miniszterei Rómában pénteken, az országcsoport hétvégi csúcstalálkozóját megelőző napon. A miniszterek hangsúlyozták: intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy 2022 közepére a világ lakosságának 70 százalékát beoltsák a koronavírus ellen – írta az MTI.

A tanácskozásról beszámoló Reuters brit hírügynökség szerint lehetséges, hogy nem tudnak megegyezni az Egyesült Államok és Indonézia által javasolt külön finanszírozási módozatról, de a miniszterek közölték, hogy a munkacsoport különböző lehetőségeket fog feltárni pénzeszközök gyűjtéséhez a világjárványokra való felkészülés, azok megelőzése, illetve az azokra történő reagálás érdekében. „A világ lakosságának 2021 végéig történő legalább 40 százalékos, illetve 2022 közepéig 70 százalékos átoltottságával kapcsolatos célkitűzés eléréséhez való hozzájárulás érdekében intézkedéseket hozunk a védőoltásoknak és alapvető egészségügyi felszereléseknek a fejlődő országokba történő szállítása, illetve a pénzügyi hozzájárulás felgyorsítása érdekében, és feloldjuk a szállításokra és a finanszírozásra vonatkozó korlátozásokat" – áll a pénzügy- és egészségügy-miniszterek közleményében.

A korábbi célkitűzés az volt, hogy 2022 őszére oltsák be a világ lakosságának 70 százalékát.

„Közös pénzügyi-egészségügyi munkacsoportot hozunk létre a G20-csoporton belül, amelynek feladata a világjárványok megelőzésével, az azokra való felkészüléssel és az azokra történő reagálással kapcsolatos kérdésről folytatandó párbeszéd, illetve a világméretű együttműködés kérdéseinek kihangsúlyozása, a tapasztalatok és bevált gyakorlatok cseréje, a pénzügy- és az egészségügy-minisztériumok közötti egyeztetés fejlesztése, a közös fellépés bátorítása, a határokon átnyúló egészségügyi szükséghelyzetek kezelése és a rendelkezésre álló anyagi eszközök hatékony felhasználásának támogatása" – áll a Reuters birtokába jutott dokumentumban.

A miniszterek közölték: azért hozták létre az új testületet, mert a Covid-19-világjárvány jelentős hiányosságokra mutatott rá a járványra való nemzetközi reagálás stabilitásában. A miniszterek ígéretet tettek: támogatnak minden együttműködő erőfeszítést, amely a biztonságos, elérhető áru, minőségi és hatásos védőoltásokhoz, kezelésekhez, diagnosztizáláshoz és személyi védőfelszerelésekhez való hozzájutásra irányul, elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

Az oltási célokkal kapcsolatban a miniszterek közölték, hogy a fejlődő országoknak szánt vakcinák, az alapvető egészségügyi felszerelések szállítása, illetve a pénzügyi hozzájárulások biztosítása érdekében munkálkodnak, és feloldják a szállításokat és a finanszírozást akadályozó korlátozásokat, de konkrét részletekre nem tértek ki.

(kiemelt kép: A G20 delegáltjai várnak, hogy beléphessenek a rendezvényre Glasgow-ban. Fotó: Ewan Bootman / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.