Moszkva több skandináv közéleti szereplőt feketelistára tett

A külföldi diplomaták kapcsolattartása az orosz állami szervekkel ezentúl kizárólag rajta keresztül történhet.

2022. április 29., 18:13

Szerző:

Kilenc izlandi, tizenhat norvég, valamint három-három grönlandi és feröer-szigeteki dán állampolgár is szankciós listára került Oroszországban ellenintézkedésként - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

Az érintetteknek megtiltották, hogy Oroszország területére lépjenek. A kitiltottak olyan parlamenti képviselők, kormánytagok, üzleti és tudományos körök képviselői, újságírók, valamint közszereplők, akik az orosz diplomáciai tárca szerint az oroszellenes retorika előmozdítói és részt vesznek a Moszkva ellen irányuló politika kialakításában és végrehajtásában.

A minisztérium azt is közölte, hogy a külföldi diplomaták kapcsolattartása az orosz állami szervekkel ezentúl kizárólag rajta keresztül történhet, szintén az érintett országok hasonló intézkedéseire adott válaszként, a kölcsönösség elve alapján.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök korábban utasítást adott arra,  hogy az orosz hatóságoknak minden intézkedést meg kell tenniük a külföldi diplomatákkal való kapcsolattartás csökkentése érdekében.

(Kiemelt kép: Fotó: MTI/EPApool/Kreml/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

 

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.