Sojgu fia megszökött a frontkötelezettség elől

A 22 éves Daniel Sebunov a tavaly szeptemberi nagy mozgósítás előtt négy nappal hirtelen távozott az országból. A történteket a jelenleg börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij ellenzéki vezető csapatának nyomozása derítette fel.

 

2023. június 9., 17:40

Szerző:

A hu.euronews.com beszámolója felidézi, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Daniel nevű törvénytelen fia egyike annak a háromnak, akik a politikus és Elena Sebunova-Kaminskas légiutas-kísérő kapcsolatának gyümölcsei.  A fiatalember elitképzést kapott, a rubljovkai „Elnök” iskolában végzett, ahol az oktatás évi kétmillió rubelbe kerül. 19 évesen már üzletemberként két irodaház is a tulajdonban állt Moszkva központjában. 

Daniel focikarrierről is álmodott, de az orosz-ukrán háború kitörésekor álnéven a könnyűzenében próbált érvényesülni.  

Tavaly szeptemberben, négy nappal a mozgósítás előtt Sebunov Törökországba utazott, és onnan folytatta videóinak feltöltését a YouTube-ra. Mindeközben egy influenszer életét élte és sugallta az interneten folyamatosan közölt élettevékenységével.

 Az Euronews beszámolója szerint a Navalnij-csoport nyomozásának közzététele után váratlanul megszüntette minden platformját, jelenlegi tartózkodási helyérről nincsenek információk. A hatályos orosz katonai és büntető törvények szerint Daniel dezertőrnek számít, mivel kivonta magát a besorozás lehetősége alól.

Szergej Sojgut „inkompetens katonaként” jellemzik, de a politikai affinitását jól jellemzi, hogy Putyin iránti feltétlen lojalitása gyakorlatilag érinthetetlenné teszi.

„A lojalitás az, ami elsődleges tényező Putyin belső körének kompetencia-listáján” – idézi a portál Andrew Weisst, a Carnegie Alapítvány Putyin-szakértőjét, aki könyvet írt az orosz elnökről. A szakértő szerint sok vezető beosztású személy, akiknek a teljesítménye kívánnivalót hagy maga után (köztük Sojgu is) profitálnak Putyin személyiségének szentimentális oldalából.

Hozzáteszik: Putyin némi hálával is tartozik Sojgunak, mert jelentős szerepe volt elnöki megerősödésében Borisz Jelcin bukását követően.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter részt vesz az örök láng és az ismeretlen katona sírjának koszorúzási ünnepségén a Sándor-kertben a Haza Védőjének Napja alkalmából 2023. február 23-án Moszkvában. Fotó: Pavel Bednyakov / Szputnyik / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.