Most a szerbek tettek keresztbe az ausztráloknak

Visszavonták egy ausztrál cég lítiumkutatási engedélyét.

2022. január 21., 13:14

Szerző:

Szerbia visszavonta az angol-ausztrál Rio Tinto vállalat lítiumkutatási engedélyeit, engedve ezzel a december óta tiltakozók követeléseinek, akik környezetvédelmi okokra hivatkozva ellenezték a bányászati óriáscég projektjét, írja a Telex. A szerb miniszterelnök azután hozta meg a döntését, hogy különböző zöld csoportok a 2,4 milliárd dolláros (körülbelül 755 milliárd forintos) lítiumprojekt leállítását kérték. 

Az angol-ausztrál vállalatnál „rendkívül aggódnak” Szerbia döntése miatt, mert elmondásuk szerint mindig a szerb törvényeknek megfelelően működtek. Ezért nem hagyják annyiban a kérdést, felül fogják vizsgálni, hogy van-e az elutasításnak jogi alapja.

A tavalyi év végén több ezren tüntettek Szerbia több pontján a lítiumbánya megnyitása ellen, a demonstrálók több főútvonalon is megbénították a közlekedést. A tüntetők mellett egyébként az a szerb Novak Djoković is kiállt, aki nemrég összeakasztotta a bajszát az ausztrál hatóságokkal, melynek következményeképp nem léphet pályára az Australian Openen az oltatlan teniszező.

Hogy inkább ez az eset van összefüggésben a mostani történésekkel, vagy az, hogy áprilisban déli szomszédunknál is választást tartanak, az egyelőre kérdéses. 

(Kiemelt kép: A müncheni biztonságpolitikai konferencia (MSC) által közreadott felvételen Aleksandar Vucic szerb államfő panelbeszélgetésen vesz részt az 55. alkalommal rendezett konferencián 2019. február 16-án, a háromnapos fórum második napján. Fotó: MTI/MSC/EPA/Guelland)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.